Després d'un cap de setmana amb alertes disparades, la borrasca Filomena deixa les últimes nevades fortes abans de marxar dels cels catalans.

Més de mig metre de neu a cotes baixes

Les conseqüències de les fortes nevades d'aquest dissabte excepcional es fan notar. A punts del Priorat, com a Falset, s'han acumulat més de 45 centímetres de neu.

Tot i que les alarmes vermelles han estat desactivades, a Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre encara hi ha l'alerta taronja activada. Segueix nevant a les comarques de Ponent i Segrià, així com al Priorat i localitats de Terres de l'Ebre. 

També s'esperen pluges a tot el nord-est i litoral sud del país.

Serà a partir d'aquesta tarda quan les precipitacions remetran i seran d'intensitat feble, acumulant quantitats de precipitació poc abundants.

La cota de neu seguirà pujant partir de la tarda, fins a arribar als 800 metres, tot i que a l'interior del nord-est i al sud es podrà situar als 400 metres.

Nieve Priorat 2021 / Carolina Monreal

El segon cap de setmana de 2021 ha portat nevades històriques arreu de Catalunya / Carolina Monreal

La precipitació serà més aïllada i d'intensitat feble, més abundants també a les comarques del sud tarragoní i de l'interior, Ponent i Segrià.

Temperatures a l'alça i borrasca feble

La temperatura màxima pujarà lleugerament: oscil·larà entre el 3 i 8 °C al Pirineu, al Prepirineu, a Catalunya Central, i al prelitoral sud, si bé al sud seran localment més baixes.

Al litoral se situarà entre els 6 i els 13 °C, sent la més baixa a la seva part central.

De fet, al centre litoral, després del pas de la borrasca Filomena, que es desplaça cap al Mediterrani, una onada de fred atlàntic provocarà un descens de les temperatures a partir de dilluns, amb mínimes inferiors als -10 °C al centre de la península i àrees de muntanya, segons informa l'Agència Estatal de Meteorologia, AEMET.

Alerta pel vent i l'onatge a Barcelona

Però el fenomen que afectarà més les costes catalanes, especialment la del Barcelonès, serà un fort vent que pot provocar onades de més de 4 metres.

L’Ajuntament de Barcelona va activar ahir en fase d’alerta el Pla Bàsic d’Emergències Municipal per mal estat de la mar, que s'uneix al ja activat en fase d'alerta Pla municipal d'emergència per neu i gel.