L'explotació del cas Níquel, que ha permès als Mossos i a la Policia Espanyola decapitar una organització de la màfia xinesa que durant anys ha fabricat, a Barcelona i Madrid, milions de monedes falses de dos euros, va iniciar-se en un control de carretera que feia la Policia Municipal de Madrid, on van detectar tres persones xineses carregades amb bosses de monedes que van resultar ser falses.
Els especialistes de la Unitat Central de Falsificació de Moneda (UCFM) sabien que les peces que es fan servir per fer aquestes monedes, per separat, arriben de la Xina, i sabien que en les altres investigacions que s'havien fet, els detinguts eren de nacionalitat xinesa, i per tant la troballa de Madrid, on es van detectar 14.500 monedes falses de dos euros en bosses va fer encendre totes les alarmes. I més quan van ressenyar els tres detinguts a Madrid. A un li faltava un dit. I l'amputació era recent. Això va fer veure als investigadors dels Mossos d'Esquadra, una de les unitats amb més reconeixement internacional de les del cos de la policia catalana, que estaven molt a prop del taller.
Sospitaven que aquesta amputació es va fer amb un mal ús d'una de les premses hidràuliques o d'alguna altra màquina que els fabricants d'aquestes monedes falses feien servir per ensemblar les dues parts -el cercle de fora i la part interior de la moneda- i fer l'encunyació final. Tot lligava i tot tenia sentit, expliquen els investigadors de la Unitat Central de Falsificació de Moneda (UCFM) a ElCaso.cat.
L'home amb el dit amputat porta els investigadors a un taller de Villacañas
Estirant el fil van poder saber que abans de ser detinguts, amb els registres del cotxe, havien fet diverses visites a una nau industrial que tenien llogada, a nom d'un testaferro, a Villacañas, a Toledo. Durant dies ningú hi entrava. Els investigadors havien detectat que un home xinès, relacionat amb aquesta màfia, havia arribat a Madrid, però no va anar a la fàbrica, sospitant que, després de la detenció dels seus tres compatriotes, la policia podria haver arribat fins a la nau.
A mig abril els Mossos i la Policia Nacional van decidir entrar a la nau i van confirmar les sospites: el taller de falsificació de monedes de dos euros més gran d'Europa era allà i des d'aquí aquests homes, d'entre 30 i 50 anys, havien fabricat milions de peces que ja corren per tot Espanya i per tot Europa. El Banc Central Europeu n'ha pogut arribar a recuperar unes 500.000 i durant la investigació se n'han intervingut unes 100.000 -des de 2018 que els Mossos els hi anaven al darrere-, però sospiten que el frau és majúscul. Els tres detinguts són a la presó i s'ha pogut intervenir tota la maquinària que la màfia xinesa de les monedes falses de dos euros havien preparat per a la fabricació de les peces, fet que fa confiar a la policia catalana que costarà que tornin a posar en marxa aquesta manufactura de beneficis milionaris.