Actualment a Espanya hi ha una llei que limita la quantitat de diners en efectiu que pot portar una persona. Encara que sembli que amb les noves tecnologies (targetes i telèfons mòbils) el pagament en efectiu acabarà desapareixent en favor de les transaccions ràpides com a bizum o pagaments mitjançant contactless encara hi ha moltes persones que continuen optant per treure els seus diners del caixer i comprar amb monedes i bitllets, a més a molts locals encara aquesta és l'única manera de pagar.

Segons estipula la Llei 10/2010, del 28 d'abril, de prevenció del blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme es limita en 100.000 euros la quantitat de diners en metàl·lic que pot portar una persona a Espanya.

Aquestes lleis es fan perquè una única persona no pugui desplaçar grans quantitats de diners i no és l'única norma similar per evitar accions delictives que tenen als diners com a protagonista, com per exemple el blanqueig de capitals.

Hi ha un límit en els pagaments en efectiu?

També existeix una llei que regula els pagaments en efectiu que un individu pot fer a Espanya (Llei 11/2021, de 9 de juliol), encara que aquesta norma té certa flexibilitat fixa el límit en 1.000 euros. Si el cost del servei o el bé supera aquesta quantitat s'haurà de pagar a través d'una targeta de crèdit o un ingrés bancari.

Diners rentadora

Bitllets d'euro en una rentadora / Arxiu

Existeix una excepció a aquesta llei, si la persona que efectuarà el pagament justifica que no té domicili fiscal a Espanya i demostra no realitzar la transacció en com empresari o professional podrà elevar el límit fins als 10.000 euros.

Els límits en aquest sentit s'apliquen sigui quina sigui la divisa amb què es pretén efectuar el pagament, en cas de ser una moneda diferent de l'euro es realitzarà la seva conversió fins que la quantitat sigui de 1.000 euros o 10.000 euros, en el segon cas.

Quants diners puc tenir a casa?

Algunes persones prefereixen guardar els seus diners a casa per evitar utilitzar els serveis que ofereixen els bancs, un dels gremis menys valorat del país. Des de fa diversos anys s'escolta l'expressió 'guardar els diners sota el matalàs' i aquesta és una opció que ha estat triada per alguns. També hi ha opcions més clàssiques com una guardiola o una caixa forta.

La legislació espanyola no regula la quantitat de diners en efectiu que pot tenir algú a casa seva sempre que es pugui acreditar la seva procedència, demostrant així que no es tracta d'economia submergida. Tot i això, no tindrà rendibilitat i la inflació pot fer que si guardem els bitllets i monedes al nostre domicili perdem poder adquisitiu.