La Direcció General de Trànsit (DGT) ha explicat la nova informació meteorològica per conduir de manera segura. Per fer-ho de manera senzilla, han dividit la normativa en quatre colors diferents en funció del perill que suposa la presència de neu a la via.

Com conduir si hi ha neu a la carretera, segons la DGT

Aquests quatre colors s'expliquen detalladament a la revista de Tráfico y Seguridad Vial de la DGT, on s'explica la importància del temps a l'hora de conduir i com la situació meteorològica pot influir a l'hora de garantir una conducció segura.

Nivell verd: recomanació de no conduir

En el nivell verd s'ha d'anar a una velocitat màxima de 100 km/h a les autopistes i autovies. A la resta de carreteres, la velocitat ha de ser de 80 km/h com a màxim. Pels camions, hi ha limitacions especials, ja que han d'anar sempre per la dreta i no poden adelantar a la resta de vehicles. En aquesta situació, la DGT recomana fermament no circular per ports de muntanya a no ser que sigui estrictament necessari.

Nivell groc: els camions prohibits

El següent nivell és el groc: en aquest cas, els flocs de neu cobreixen una mica la via i, per aquest mateix motiu, els camions no hi poden circular. En el cas dels cotxes i els autobusos, sí que hi poden circular, a condició que no condueixin a més de 60 km/h. En aquesta situació cal extremar la precaució a la carretera.

coche-pxhere

La DGT explica els quatre nivells d'alerta per neu i com cal circular en cadascuna d'aquestes situacions / Pxhere

Nivell vermell: ni camions, ni autobusos ni vehicles articulats

En tercera posició, hi ha el nivell vermell. Això significa que tots els vehicles articulats, camions i autobusos, no podran conduir sota cap circumstància. Els altres vehicles sí que podran fer-ho, però circulant a 30 km/h i fent servir cadenes o neumàtics especials per la neu.

Nivell negre: màxima alerta i prohibit circular

Per últim, però no menys important, hi ha el color negre, que suposa la màxima alerta de la DGT. En aquest cas, queda completament prohibit conduir, ja que la presència de neu és molt elevada i pot provocar molts accidents. Si per una circumstància en concret et trobes conduint en el moment de l'alerta. És important aturar el vehicle, encendre la calefacció i quedar-se dins del cotxe, a no ser que hi hagi un lloc on refugiar-se a prop.

Per evitar ensurts, la Direcció General de Trànsit recomana mirar la normativa del trànsit abans d'iniciar la marxa i, en qualsevol cas, prendre totes les precaucions possibles per garantir una conducció segura tant per un mateix com per la resta d'usuaris de la via.