Vuit nois d'entre 15 i 38 anys, a qui l'Ertzaina enquadra en una banda juvenil violenta, han estat detinguts per la seva presumpta implicació en la brutal pallissa a Amorebieta diumenge passat. La víctima va ser un jove de 23 anys, que va quedar ferit "d'extrema gravetat" i continua hospitalitzat.

Ja hi ha vuit detinguts per la pallissa d'Amorebieta

L'Ertzaintza ha detingut de moment a vuit dels presumptes autors de l'agressió un jove en un parc de la localitat biscaïna d'Amorebieta, que van deixar inconscient i que continua ingressat en estat crític per un traumatisme cranioencefàlic.

Són tots homes, d'entre 15 i 38 anys, que compten amb antecedents policials i que han estat arrestats en els termes municipals biscaïns d'Erandio, Bilbao i Barakaldo.

En col·laboració amb la Policia Local d'Amorebieta, l'Ertzaintza manté oberta l'operació i treballa en la identificació i localització de la resta els autors de la pallissa a aquest jove, veí de Lemoa.

Vint persones agredeixen un jove de 23 anys

Després de l'agressió grupal, els autors li van robar les seves pertinences al jove i van publicar els vídeos que havien gravat en diferents xarxes socials, "creant una gran alarma social", segons ha destacat el Departament de Seguretat del Govern Basc.

Segons l'Ertzaintza, els detinguts formen part d'un grup de delinqüents organitzat i les indagacions realitzades han comprovat que havien participat en altres robatoris amb violència durant la nit de l'agressió a la mateixa zona d'Amorebieta, dels quals van ser víctimes almenys uns altres quatre joves.

Cinc dels detinguts són menors

Dels vuit detinguts, cinc són menors i ja han estat presentats a la Fiscalia, mentre que els altres tres seran posats a disposició judicial en les pròximes hores, quan quedin concloses les diligències policials.

Ertzaina / Europa Press

Ertzaintza / Europa Press

La banda a la qual pertanyen els arrestats s'autodenomina Hermanos Koala. No es tracta d'un fenomen nou, ja que el grup té el seu precedent en joves d'una generació anterior, que "es manifestaven també violentament i en grup" i que ara "emergeix a través d'una generació més jove", segons ha explicat el conseller de Seguretat, Josu Erkoreka.

Hermanos Koala: banda organitzada

Per la seva part l'Ertzaintza ha detallat que aquest grup organitzat es reunia de forma habitual en diferents municipis de Biscaia amb la intenció de "generar baralles i atemorir la resta de joves".

La víctima va rebre la pallissa en mans d'un grup d'unes vint persones cap a les tres de la matinada de diumenge a la zona dels jardins Jauregibarria d'Amorebieta.

"Actuant de forma organitzada", els agressors "van acorralar la víctima, deixant-lo en una situació de total indefensió", i "abusant de la seva superioritat numèrica" el van començar a colpejar, "participant tots ells de forma activa en l'agressió", ha indicat Seguretat.

Ampolles i pals per deixar-lo inconscient

Els agressors, afegeix, van arribar a "utilitzar objectes contundents, com pals i ampolles, fins a fer que l'agredit quedés estès a terra en estat inconscient, on van continuar colpejant-lo amb acarnissament, per a finalment arrabassar-li les seves pertinences i fugir del lloc".

El jove, en estat "d'extrema gravetat" a causa dels múltiples cops rebuts, va ser evacuat en ambulància a l'Hospital de Cruces. Ha estat allà on el seu pare l'ha visitat avui, declarant després als mitjans a la porta del centre que el seu fill continua "molt greu".

La víctima, inconscient i greu a l'hospital

L'home ha explicat que el jove va ser operat ahir: "Ara esperem", ha afegit. Segons ha assenyalat, els metges són optimistes.

Quant a les detencions d'aquesta "colla violenta", el conseller Erkoreka ha puntualitzat aquest matí que un dels arrestats es va lliurar i la resta han estat detinguts per la Policia. Ha detallat que algun dels detinguts ha estat tutelat per la Diputació de Bizkaia en algun moment de la seva vida.

Vídeos virals a les xarxes socials: segueix la investigació

Erkoreka ha indicat que, a falta dels resultats de la investigació, els arrestats podrien enfrontar-se a una sèrie de delictes, entre ells "intent frustrat d'homicidi".

No obstant això, ha precisat que s'ha d'esperar a recollir els testimonis i més evidències per comptar amb un "suport documental i testifical més sòlid" que permeti argumentar els delictes que puguin imputar-se'ls a cada un d'ells. Perquè "no val només amb un vídeo" per fer aquesta feina, ha dit en relació amb els que s'han viralitzat a les xarxes socials.

Amorebieta

El jove va quedar inconscient en el terra / Twitter

L'Ajuntament d'Amorebieta ha expressat la seva "repulsa" i ha recordat que, malgrat aquest fet violent, la localitat "és un municipi segur", mentre que el Consistori de Lemoa, d'on és veí la víctima, ha convocat per a aquesta tarda una concentració silenciosa en protesta per l'agressió.