Agents de la Guàrdia Civil han detingut a la localitat de Jabugo, a Huelva, dues persones acusades d'un homicidi dolós després que deixessin morir a la mare d'un d'elles tancant-la amb cadenat en una habitació sense aigua ni menjar. La dona, de 58 anys i amb un alt grau de discapacitat per diverses minusvalideses i patologies, va morir en un centre hospitalari el passat 31 de desembre. El seu estat de salut en arribar a l'hospital era deplorable, amb signes evidents de desnutrició i deshidratació, amb rigidesa articular i amb una higiene corporal inexistent. Això va fer saltar les alarmes dels sanitaris, que van informar de la situació a la Guàrdia Civil.

Tancada amb cadenat en una habitació sense aigua ni menjar

La Policia Judicial d'Aracena, a Huelva, es va fer càrrec de la investigació per esbrinar en quina situació havia viscut la víctima abans de ser traslladada a l'hospital. Els investigadors van poder comprovar que la seva filla, juntament amb el seu marit, sabedors que tenia un 33% de discapacitat i necessitava una atenció especial, es van desentendre i no li van proporcionar les cures bàsiques en l'àmbit sanitari, alimentari i social. És més, l'havien deixat morir de manera intencionada tancant-la tota sola en una habitació amb cadenat, sense accés a menjar ni aigua i sense poder anar al lavabo. També van tancar la cuina de la mateixa manera perquè no hi pogués accedir.

Si això no fos poc, la van aïllar del món exterior. Van impedir que la resta de la família la pogués anar a visitar o tingués qualsevol contacte amb ella, mentre es quedaven amb els diners de la pensió i la filla feia creure a tothom que l'estava cuidant. Pel que fa als metges que l'anaven a visitar a casa, no els deixaven entrar i els feien fora amb intimidacions i violència verbal, com també van fer amb el tècnic sociosanitari que tenia assignat la dona per la seva discapacitat. Per aquest motiu, després de recollir diversos indicis i parlar amb els familiars i el personal sanitari, van detenir la filla i el seu marit acusats d'un homicidi dolós, en la seva modalitat de comissió per omissió, i d'un delicte de detenció il·legal.