El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) ha informat de la detecció a Espanya d'un cas confirmat, i dos de probables, de salmonel·la vinculat al megabrot de 'Salmonella Typhimurium monofàsica' relacionat amb els productes elaborats a la fàbrica de xocolata Kinder, que la companyia Ferrero té a la ciutat d'Arlon (Bèlgica).

Així, segons l'últim informe amb data 19 d'abril, s'haurien identificat ja 187 casos (158 de confirmats i 29 de probables) en onze països de la UE/EEE (Àustria, Bèlgica, França, Dinamarca, Alemanya, Irlanda, Luxemburg, Països Baixos, Noruega, Espanya i Suècia) i el Regne Unit. El primer cas va tenir com a data de mostreig el 21 de desembre de 2021 al Regne Unit. La majoria són nens menors de 10 anys i molts han estat hospitalitzats.

El brot es caracteritza per una proporció inusualment alta de nens hospitalitzats, alguns amb símptomes clínics greus, com a diarrea sanguinolenta. Sobre la base d'entrevistes amb pacients i estudis epidemiològics analítics inicials, s'han identificat productes de xocolata específics com la ruta probable d'infecció. Els casos afectats s'han identificat mitjançant tècniques avançades de tipificació molecular. Com que aquest mètode de prova no es realitza de forma rutinària a tots els països, és possible que alguns casos no es detectin.

Aquests productes s'han retirat a diversos països

S'han retirat productes a escala mundial amb l'objectiu prevenir el consum de productes potencialment contaminats amb Salmonel·la. Les autoritats de salut pública i seguretat alimentària estan duent a terme més investigacions als països on es reporten casos, per identificar la causa i l'abast de la contaminació, i per garantir que els productes contaminats no es comercialitzin.

El passat 6 d'abril l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentaria i Nutrició (AESAN) ordenava la retirada de determinats lots de productes Kinder fabricats a Bèlgica (Brussel·les) després de l'alerta dels Serveis de la Comissió Europea a través de la Xarxa d'Alerta Alimentària Europea (RASFF).

Fàbrica de Ferrero en Bèlgica / Europa Press

El desembre de 2021, es va detectar 'Salmonella Typhimurium' en un dipòsit de sèrum de llet a l'establiment belga durant els controls del fabricant. L'empresa va aplicar algunes mesures d'higiene i va augmentar el mostreig i les proves dels productes i l'entorn de processament. Després de donar negatiu en les proves de 'Salmonel·la', va distribuir els productes de xocolata per tot Europa i el món.

Els primers casos es van registrar a Bèlgica

A finals de març de 2022, després de disposar de les dades de seqüenciació, els científics van relacionar els casos humans amb Bèlgica mitjançant tècniques avançades de tipificació molecular. Des del 2 d'abril, les autoritats nacionals van començar a emetre advertències de salut pública. L'empresa va dur a terme una retirada voluntària de productes a diversos països.

El 8 d'abril, l'autoritat de seguretat alimentària de Bèlgica va realitzar controls oficials a la fàbrica i va retirar l'autorització de producció de l'empresa. A més, l'empresa va retirar tots els lots de productes produïts a la fàbrica d'Arlon, independentment del seu número de lot o data de caducitat.

Els experts de l'ECDC i de l'EFSA han arribat a la conclusió que "és necessari continuar investigant en el centre de producció d'Arlon, per identificar la causa arrel, el moment i els possibles factors de la contaminació, inclosa l'avaluació de la possibilitat d'un ús més ampli de la matèria primera contaminada en altres plantes de processament."