Cau un dels arsenals més importants d'armes i municions de tot Espanya. La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació Blackmamba, ha confiscat en dos escorcolls ubicats a Pamplona i els seus voltants, a Navarra, un total de 190 armes de foc i més de 17.000 cartutxos de diversos calibres. A més, una persona està sent investigada pels delictes de tinença il·lícita d'armes i dipòsit de municions. Tot va començar a finals de 2023, quan es va produir la troballa fortuïta d'una arma de foc en estat actiu, que figurava al Registre Nacional d'Armes (RNA) com inutilitzada.

La Guàrdia Civil ha intervingut un total de 190 armes de foc, entre les quals es troben armes curtes, escopetes, rifles, fusells, subfusells i metralladores de gran abast, aparentment inutilitzades. També s'han trobat més de 12.800 cartutxos metàl·lics, més de 5.000 cartutxos no metàl·lics, així com diverses granades de mà, de morter i de fusell en estat inert. La sorpresa de l'arsenal ha anat més enllà, amb les peces complementàries tals com recanvis de metralladora, carregadors, un silenciador artesanal i una mira antiaèria. Tots aquests artefactes eren compatibles amb les armes trobades, algunes d'elles considerades com de guerra.

Armes confiscades a Pamplona (Navarra) / Guàrdia Civil
Armes confiscades a Pamplona (Navarra) / Guàrdia Civil

Armes fora de control

Durant les dues entrades i registres a la Conca de Pamplona, la Guàrdia Civil va aconseguir identificar un total de 136 armes que no figuren al Registre Nacional d'Armes. Això suposa que es trobaven fora de control administratiu. Tot i que moltes d'aquestes armes eren inutilitzades, les modificacions s'havien realitzat de manera molt bàsica i podien ser fàcilment activables amb la substitució d'una sola peça com el cas de tres metralladores que estarien per disparar només amb un canvi de canó.

Munició confiscada a la Conca de Pamplona (Navarra) / Guàrdia Civil
Munició confiscada a la Conca de Pamplona (Navarra) / Guàrdia Civil

Però el més preocupant de tot això, potser, és la sortida econòmica que tenia tot el material confiscat. La majoria, presumiblement, podrien haver arribat a ser venudes per mig continent, atès el modus operandi de rehabilitació que utilitzaven a l'arsenal navarrès. L'enduriment de la normativa que afecta el control de les armes convencionals ha provocat que el mercat negre es basi en la substitució d'algunes peces d'armes que estan registrades com a inutilitzades o desactivades perquè de nou puguin efectuar foc real, com al cas de Pamplona.