Els Mossos d'Esquadra publiquen diàriament informacions d'ús policial per compartir, entre totes les comissaries territorials i unitats centrals les necessitats d'investigació referents a casos oberts. Entre aquesta informació, entre altres coses, també es publiquen els enemics públics més rellevants, aquelles persones que són important de detenir o identificar.

ElCaso.cat ha tingut accés a part d'aquesta informació, la que recull els noms i cognoms de les deu persones escapolides de presons catalanes que més busquen els Mossos d'Esquadra.

La Unitat de l'Entorn Penitenciari (UEP) dels Mossos d'Esquadra, que penja de la Comissaria General d'Investigació Criminal (CGIC) publica les imatges de les deu persones escapades de les presons catalanes per tal de poder difondre les seves imatges i ajudar a la seva caça. Si bé aquestes persones, si són aturades i identificades, saltaria un requeriment, molts cops es poden identificar amb documentació falsificada per evitar la seva detenció.

Presó Model - Barcelona

Imatge d'arxiu d'una presó catalana / ACN

El famós "es busca" dels fugats de presons catalanes: TOP 10

Que les cares dels més buscats, com les històriques del Far West, amb el mític "es busca", o més recentment amb la cara dels integrants de grups terroristes com ETA, amb les fotos que inundaven les comissaries de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, ajuden a fer-les familiars i a poder-los identificar si els agents, en aquest cas els Mossos d'Esquadra, les veuen pel carrer.

Entre les persones més buscades pels Mossos hi ha nou homes i una dona. La policia fa una recerca activa d'aquestes persones. Però moltes, sabent que són buscats, s'amaguen o fins i tot s'escapen de Catalunya i de l'Estat espanyol, buscant cobertura internacional en altres països, alguns dels quals les autoritats espanyoles tampoc ho tenen fàcil per demanar-ne la detenció.

Les fotos dels delinqüents escapats de presons catalanes més buscats

En aquesta fotografia interactiva es pot relacionar el nom amb la fotografia dels homes i la dona que busquen els Mossos d'Esquadra.

 

La llista dels delinqüents més buscats la completen, sense especificar quin és el primer de la llista, entre aquesta desena d'escapolits, segons les dades recollides pels Mossos d'Esquadra i a les quals ha tingut accés ElCaso.cat, Francisco Fuentes Gómez, Henrry Wiomark Valle Araujo, Sebastian Alexander Escudero Poblete, Marco Di Biase, Johan Miguel Jaramillo Jaramillo, Admed Benmina, Soufiane Bachar, Maria del Carmen Cabello Fernández -l'única dona-, Francisco Salazar Jiménez i, el darrer, Ramon Emilio Cuevas Peña. La majoria són estrangers, si bé també hi ha persones de nacionalitat espanyola en aquesta llista de deu escapolits.

Detinguts quatre dels integrants de la llista dels més buscats

Gràcies a aquesta llista el passat 27 d'octubre de 2020 els Mossos d'Esquadra van detenir un d'aquests delinqüents que s'havien escapat d'alguna de les presons catalanes. Agents del Grup de Recerca Activa de Fugitius (GRAF), el grup que busca trobar els delinqüents escapolits o en recerca per investigacions policials, van detenir Antonio Fernández Gómez, un home que s'havia escapat de Quatre Camins.

Hi complia condemna per haver assassinat un home senegalès a la Mina. Els agents que vigilaven el pis ocupat on s'havia instal·lat el van conèixer i el van detenir, al barri de Llefià de Badalona.

A més de Fernández, l'any 2020 es van detenir dues persones més. Un a Sant Martí, a Barcelona, i un segon a Sevilla, el mes d'Abril. El sis d'agost va reingressar a Quatre Camins, d'on s'havia escapat. El 22 de febrer d'aquest 2021 els Mossos també van detenir un dels delinqüents que fins llavors sortia a la llista, Ivan Torrecillas Contreras. Aquest home que va ser detingut a Barcelona pel GRAF tenia quatre requeriments judicials que tenia vigents per no haver ingressat, quan tocava, a la presó.