La xef Cristina Comenge, emperadriu de les croquetes, s'ha convertit ja en una marca internacional. La seva producció de la més típica tapa espanyola l'ha fet créixer com l'escuma, en un fenomen molt similar a què va viure Belén Esteban després de la creació del seu gaspatxo.

Cristina Comenge, la nova Belén Esteban

La sempre coneguda com a "princesa del poble" arrasava aquest estiu amb el seu gaspatxo i el seu salmorejo envasats, que es va esgotar a les prestatgeries de diversos supermercats i li va proporcionar una nova dimensió de fama fora dels platós de Telecinco.

Però Esteban va al darrere d'altres emprenedores espanyoles, com la també madrilenya Cristina Comenge, que s'ha guanyat els títols més alts quant a elaboració de croquetes.

El seu somni des de jove, que va anar posposant per estudiar Dret i Periodisme, es va començar a complir el 2007, quan va obrir juntament amb el seu marit el restaurant Oven 180 al carrer Jorge Juan de Madrid. Allà, de forma inesperada, va començar l'aventura que li canviaria la vida. L'èxit de les seves croquetes va créixer com l'escuma i la seva fama es va estendre per la capital.

L'imperi de les croquetes a Madrid

Comenge dedicava una persona només a aquesta tasca, aconseguint que tothom les volgués provar: "Eren famosíssimes, tothom ens les demanava: restaurants veïns, clients que tenien un casament...", explica en una entrevista a El Mundo.

Cristina Comenge / Instagram

Cristina Comenge / Instagram

El seu marit llavors va tenir una idea, centrar-se únicament en aquest plat estrella: "Hem de fer alguna cosa amb elles... hi ha molta demanda". Van tancar Oven 180 el 2012 i es van llançar a l'aventura, creant les seves croquetes en el projecte anomenat Oído Cocina Gourmet, un obrador únicament de croquetes, elaborades per la Cristina i repartides pel Diego, el seu espòs.

Vendes per tot el món

Van començar venent a cinc restaurants, després a deu, vint, cent... Fins a perdre el compte actual de les vendes, entre les quals tenen 16 tipus diferents. I després de vuit anys d'aventura, les xifres s'han convertit en tot un rècord, exportant-les per Europa i fins a Hong Kong.

L'èxit els ha portat a obrir un nou obrador amb 46 empleats, multiplicant el seu negoci a quantitats extraordinàries.

Aconseguirà Esteban exportar el seu gaspatxo també?

Igual d'extraordinàries que les del gaspatxo i salmorejo de Belén Esteban, que va aconseguir conquerir amb el seu gust de milions de persones. Elaborat per la companyia Cool Vega, ubicada al Parc Industrial d'Alhama, a Múrcia, el seu producte estrella ha omplert les neveres de molts espanyols i buidat prestatgeries de supermercat.

Fa poc plantejava la possibilitat de fer una "col·lecció d'hivern", que s'ha materialitzat a diverses cremes de verdures. La visió internacional també és sobre la taula, i la coneguda tertuliana de Sálvame sembla haver trobat una faceta empresarial que no havia conegut.