La sèrie d'èxit emesa en TV3 i conduïda pel periodista i escriptor Carles Porta, Crims, fa el salt a Espanya a través de Movistar+. Amb un doblatge del mateix Porta i sota el nom Crímenes, s'estrena dilluns vinent, 17 de gener, amb els capítols sobre el conegut com a crim de la Guàrdia Urbana. Els quatre capítols del monogràfic s'encarreguen d'explicar el que va passar des de la troballa del cadàver fins al judici.

Quines són les claus per entendre el cas? Qui és qui en el tràgic triangle amorós?

El crim de la Guàrdia Urbana arriba a Movistar+

Tot va començar -o acabar- el maig de 2017, quan un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Pedro Rodríguez, apareixia mort, calcinat al maleter d'un cotxe a prop del pantà de Foix, a la província de Barcelona, entre les comarques del Baix Penedès i el Garraf.

URBANA 004

Pròtesi que va permetre identificar el cadàver / CME

Feia dos dies que havia desaparegut i, encara que al principi el cos no es va poder identificar, una pròtesi que portava va permetre descobrir que, en efecte, era ell. El número de sèrie va portar a un nom i cognom, que va començar a revelar un macabre crim passional i la primera i més important figura: Rosa Peral.

Els protagonistes: Rosa, Albert, Pedro i Rubén

Els Mossos d'Esquadra, en primer lloc, van descobrir que la Rosa i el Pedro, la víctima, eren parella formal en el moment dels fets, encara que ella mantenia relacions amb altres persones. I aquí entra el tercer en discòrdia, Albert López, un altre agent urbà i amant de Peral.

De fet, l'Albert havia arribat a la vida de la Rosa abans que el Pedro, fent saltar pels aires el seu matrimoni amb un agent dels Mossos d'Esquadra, pare de les seves filles, el 2016. Aquest exmarit, el Rubén, és la quarta figura clau del cas.

Albert López / Xarxes Socials

Albert López / Cedida

Des del final del seu matrimoni les relacions de la dona amb l'Albert i el Pedro eren constants i alternades, així com amb altres persones.

I tot va acabar de forma macabra l'1 de maig quan, segons les investigacions, la Rosa va començar a planejar matar el Pedro, la seva parella.

Actualment, es considera que la idea de la Rosa i el seu amant Albert era formalitzar la relació i que, per algun motiu que encara no s'ha pogut aclarir, la presència de la víctima el complicava.

Maten el Pedro i cremen el cos en un cotxe al pantà de Foix

Tal com van revelar les investigacions, López era a casa de Peral quan es va produir l'atac mortal, que el Pedro no esperava, tenint en compte que ella era la seva parella. Les proves ubiquen l'assassinat la nit de l'1 al 2 de maig de 2017.

URBANA 002

Rosa Peral amb l'uniforme / Cedida

Després dels fets, l'Albert i l'assassina van intentar fer vida normal i la nit del 2 de maig es van desplaçar amb dos cotxes i el cadàver al maleter fins al pantà de Foix, ubicat a la província de Barcelona, entre les comarques del Baix Penedès i el Garraf.

I allà van intentar desfer-se del cos del Pedro, utilitzant combustible per calar foc al vehicle. Malgrat no eliminar el cos, que va ser identificat gràcies a la pròtesi d'esquena de la víctima, les flames van eliminar les proves per esbrinar quina va ser exactament la causa violenta de la seva mort.

Versions que es contradiuen i sentència per a la Rosa i l'Albert

La idea de la parella assassina era desvincular-se del crim acusant el Rubén, l'exmarit de Peral i agent dels Mossos d'Esquadra, que havia refet la seva vida amb una altra dona. Tanmateix, el mosso va poder demostrar que no tenia res a veure amb la mort del guàrdia urbà Pedro Rodríguez.

Finalment, i ja en tribunals, les versions dels amants van començar a contradir-se, acusant-se l'un a l'altre i impedint una lectura única del crim.

Després del judici de l'Audiència de Barcelona i amb la confirmació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Peral i López van ser condemnats a 25 i 20 anys de presó.

Ella per assassinat amb traïdoria i amb agreujant de parentiu -la víctima era la seva parella- i ell per assassinat -per haver matat la parella d'ella, amb qui també tenia relació sentimental.

Els quatre capítols que van arrasar en audiència en TV3 ara arribaran cada dilluns a Movistar+ sota el nom de Crímenes, doblada al castellà i amb possibilitat de veure-la en versió original amb subtítols.

Cada episodi compta una de les perspectives: el primer relata els fets, el segon la versió de Rosa Peral, el tercer la d'Albert López i la quarta la del jurat.