L'autòpsia de Pamela S.M., la noia de 25 anys que va aparèixer morta el passat 31 de juliol ,en un pis on vivia com okupa a Cambrils, encara no aclareix com va morir. El cos de la jove presenta ferides, però són anteriors al dia de la seva mort, i també presenta signes d'haver estat escanyada per una segona persona, si bé el forense, en la seva conclusió, no assegura que sigui aquesta la causa de la mort.

Tot i això, la seva parella, un home de nacionalitat espanyola, Pablo Javier G.A., va ingressar aquest dimarts a presó acusat per la Fiscalia de ser l'autor de les ferides que li van causar la mort. Els Mossos d'Esquadra, però, encara no es mullen, a l'espera de més proves. La policia catalana el va detenir, quan van descobrir el cadàver, per haver trencat l'ordre d'allunyament de 200 metres que tenia sobre la dona.

Va deixar de contestar les preguntes del jutge

Quan va passar a disposició judicial, la Fiscalia no va veure clar que no tingués res a veure amb el crim. Va anar contestant totes les preguntes fins que li van demanar aclarir què havia fet aquella tarda i per les ferides que presentava la dona, moment en què va decidir deixar de respondre a la Fiscalia i al jutge, exercint el seu dret a no declarar.

La magistrada Maria José Nadal Sorribes va acceptar la petició del fiscal i va ordenar la presó provisional i sense fiança per l'home, que dimarts ja va passar la seva primera nit a Mas d'Enric. Tot sembla indicar que Pablo Javier G.A. va assassinar la dona -aquest 2021 a Catalunya nou dones han estat assassinades, presumptament, per la seva parella o exparella- ofegant-la després d'haver-se saltat l'ordre d'allunyament i d'haver estat el matí i la tarda junts.

Cambrils 003

Colpidora imatge de la Pamela, en una foto que va enviar a la seva mare, ferida / ElCaso.cat

No era el primer cop que l'home se saltava aquesta ordre que li impedia acostar-se a menys de 200 metres de la noia. Tot i això, existien denúncies creuades per agressions. El cadàver de la dona presentava ferides anteriors a la baralla del dia 31 de juliol.

La Pamela vivia un infern a Cambrils: "Sabíem que la mataria"

La Pamela i el Pablo Javier feia uns quatre anys que s'havien desplaçat a viure a Cambrils, ho feien ocupant de manera il·legal una casa al carrer de Puig i Cadafalch, a la zona de Cambrils-Mediterrani. Havien començat la seva relació sentimental feia anys a Madrid -ella era d'Alcalá de Henares (on ja va ser enterrada dilluns) i ell d'Alcorcón- i feia uns quatre anys que s'havien desplaçat a Cambrils, on ella havia trobat feina en una escola bressol.

Pamela, la gran de tres germanes, mantenia contacte amb la seva mare Francisca, que viu a Madrid. Ella mateixa havia hagut de demanar ajuda a la seva mare quan era víctima de les agressions que patia per part de la seva parella. En algunes ocasions ella s'amagava al lavabo per evitar ser agredida i la mare trucava al 112. En unes fotos facilitades per la família d'ella, es poden veure les ferides que patia la noia, presumptament, a mans de Pablo Javier G.A.

Segons la mare, la noia no podia marxar de Cambrils, ell la tenia amenaçada de "matar tota la seva família si ho feia". Finalment, però, segons la teoria del jutge, a falta que les proves ho confirmin, la va matar a ella. La mare ho té clar i explica que tothom sabia que l'acabaria matant.

Investigació complicada per aclarir el crim

Els agents de l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) del Camp de Tarragona segueixen investigant els fets, intentant aclarir què va passar el passat divendres al pis de la Pamela. Esperant novetats de l'ampliació de l'autòpsia, ara els Mossos treballen per poder situar l'home en el moment dels fets, en l'hora que es creu que va morir la noia. Hi ha diversos testimonis, com el conductor d'un autocar que va traslladar l'home i també veïns, que poden ser claus.

L'home assegura -tot i que en una declaració no molt clara- que va presentar-se a casa de la dona quan ella li va deixar de contestar els missatges de WhatsApp, però no quadra amb part de la seva versió.

Cambrils 001

El presumpte assassí de la Pamela, en una imatge d'arxiu, aquest passat Nadal / ElCaso.cat

La localització del seu terminal mòbil també pot ser clau per poder seguir avançant en aquesta complicada investigació. Si bé tot sembla indicar clarament que Pablo Javier G.A. és l'autor del crim -com el macabre final d'una història que tothom sabia que acabaria així-, cal que els Mossos trobin totes les peces que falten per fer-li pagar i poder fer justícia, com reclama la família de la Pamela. És l'únic que poden fer.