Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han explotat el cas Breda, una investigació conjunta dels dos cossos policials que ha permès desarticular una banda de persones de nacionalitat xinesa que es dedicaven de manera cooperativa al conreu i tràfic internacional de marihuana. Segons la policia, és una de les operacions més importants contra aquest tipus d'organitzacions, que proliferen, tot i que sense tant volum, a casa nostra.

La marihuana catalana s'ha convertit en un bé d'interès per tot Europa i les màfies han trobat al nostre país, amb unes lleis toves i sense capacitat policial per arribar a tot arreu, un paradís. El paradís de la marihuana que exporta la droga per tot el continent.

Imatge de les entrades dels Mossos i la Policia Nacional a les naus de la banda / ElCaso.cat

Després de mesos d'investigació, que es van iniciar a Badalona, quan els Mossos van detenir coneixement de l'enviament de paquets amb marihuana envasada al buit, s'han pogut detenir els 65 integrants de la Bang de Fujian, tal com es coneixia la banda. De tots aquests detinguts, gairebé la meitat han acabat entre reixes. Durant l'explotació de la investigació s'han fet entrades a Barcelona, Tarragona, Oviedo, Gijón, Bilbao i també a Portugal i a Holanda.

Paquets de marihuana de Badalona a tot Europa

A finals de 2019, un equip conjunt d'investigació integrat per Mossos d'Esquadra i Policial Nacional, sota la direcció del Jutjat d'Instrucció número 5 de Badalona, va iniciar una investigació arran de la detecció de diferents enviaments de paqueteria que contenien importants partides de marihuana envasada.

Fruit de les indagacions policials es va posar al descobert que darrere d'aquests enviaments s'ocultava la participació d'una àmplia organització criminal que es trobava totalment ubicada a Catalunya, tot i que comptava amb diferents ramificacions en diversos punts d'Europa, a Espanya, Portugal i Holanda.

Organització molt professional i efectiva

Els investigadors van constatar que l'organització tenia una estructura delinqüencial perfectament definida i amb un elevat grau d'especialització pel conreu i distribució de la marihuana. Molt ben organitzats, la policia creu que la banda podia donar servei a molts països amb la seva marihuana, que enviava arreu d'Europa. S'han detectat, segons la policia, 700 enviaments.

Xinesos 002

Moment de les entrades de la policia a les naus de la banda, a tot Catalunya / ElCaso.cat

Cada grup de la banda funcionava de manera de cooperativa: les persones eren considerades sòcies i treballadores. Aquesta metodologia organitzativa permetia que si un dels grups queia, els altres es mantenien actius sense gaires perjudicis, ja que els permetia funcionar de manera individualitzada. A més, la xarxa criminal comptava amb la col·laboració de diferents persones per tot Europa que col·locaven la droga que rebien des de Catalunya.

El passat 14 d'abril es va explotar la investigació amb diversos escorcolls i es van poder realitzar totes les detencions que faltaven. L'operatiu, que va mobilitzar més de 350 policies, va permetre bloquejar diferents comptes corrents i embargar diversos immobles. Es van fer 23 escorcolls en la col·laboració entre els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i l'Europol.

Naus molt completes de producció de marihuana a gran escala

En els escorcolls es van localitzar i desmantellar tretze plantacions que amb gairebé 40.000 plantes de marihuana en diferent fase de creixement, unes naus molt ben preparades pel conreu i producció de la droga. Les plantacions han pogut generar, segons els càlculs dels Mossos, 4.000 quilos de marihuana, un fet que suposa uns beneficis que poden arribar als 6 milions d'euros.

Xinesos 001

Entrada de l'ARRO dels Mossos a una de les naus de la banda / ElCaso.cat

Les plantacions disposaven de sofisticats sistemes de cultiu i manteniment que es nodrien de manera il·legal de fluid elèctric. Demostrant l'alt grau d'especialització dels grups criminals desarticulats per la policia. En l'operació també hi van intervenir tècnics d'Endesa que van determinar que hi havia set connexions fraudulentes a la xarxa elèctrica, que suposaven un consum il·legal equivalent al consum anual de 1.177 habitatges.

Els Bang de Fujian ja eren coneguts per la policia

L'organització criminal investigada, coneguda amb el nom de Bang de Fujian, ja era àmpliament coneguda per la policia per la seva vinculació amb el tràfic d'éssers humans i delictes contra els drets dels treballadors. L'actuació policial desenvolupada ha permès descobrir la seva dedicació actual, d'una manera intensa i molt especialitzada, al tràfic internacional de drogues. Els Mossos i la Policia esperen poder fer més detencions complementàries, però donen la banda per desarticulada.