Els Mossos d’Esquadra han detingut quatre persones i n’han imputat una cinquena per haver-se, presumptament, conxorxat per blanquejar els robatoris d’olives en diversos terrenys de les Terres de l’Ebre. Entre els detinguts hi ha els tres lladres, tots de nacionalitat espanyola i d’ètnia gitana, i també el propietari de l'almàssera Colomé Mulet de Campredó, a Tortosa, que va facilitar l’entrada de les olives que els tres lladres havien sostret de finques ubicades principalment al Baix Ebre i el Montsià.
Per fer-ho, els detinguts havien falsificat una declaració agrària (DUN) i la van fer servir per fer l’entrada de les olives al molí. Des d’aquesta empresa, però, lluny de verificar les dades, que eren d’un home de nacionalitat pakistanesa que no havia trepitjat mai un camp d’olivers, van fer els ulls grossos i van acceptar els gairebé 4.500 quilos d’olives que els tres lladres havien robat. Les finques que tenia referenciada aquesta DUN eren ermes o sense producció, fet que, en l’inici de la investigació, va fer estirar el fil als Mossos d’Esquadra, que fan pensar que a més dels lladres, els autors materials, també hi ha un autor intel·lectual que va orquestrar els robatoris i va incorporar en aquesta DUN terrenys d'altres pagesos.
Una llauna i un error en el pagament, clau pels Mossos
La policia va poder relacionar, i iniciar la investigació, gràcies a la identificació, per empremtes, d'un dels lladres, que es va deixar una llauna en una finca. A més, els Agents Rurals van identificar, un altre dia, l'home en un cotxe amb dos més, fet que va permetre als Mossos ubicar els tres lladres al mateix lloc. Amb una fotografia van poder arribar a aclarir a quin molí van portar les olives, ja que no constaven al registre, per la DUN falsificada. Un error des de l'almàssera també va facilitar la feina a la policia. Si bé a la DUN constava el número de compte del titular del document, l'home de nacionalitat pakistanesa, així com també el registre d'entrada, el pagament de les olives es va fer al compte corrent d'un dels detinguts.
Lladres coneguts
Alhora, segons ha pogut saber ElCaso.cat, els tres lladres són coneguts a la zona i tothom sap a què es dediquen, asseguren fonts properes a la investigació. També el propietari de l’almàssera de Campredó, que també va ser detingut pels Mossos d’Esquadra per un delicte de receptació, per comprar unes olives que tenia gairebé la certesa que havien estat robades. I no només això, els Mossos també imputen a l’home un delicte de falsificació documental i pertinença al grup criminal, assegurant que sabia perfectament a què es dedicaven els altres tres detinguts.
La cinquena persona relacionada amb aquest grup de lladres d’olives és el facilitador, un intermediari que va aconseguir les dades d’un home de nacionalitat pakistanesa per tal de fer la DUN falsa i així poder entrar les olives a l’almàssera. Els quatre detinguts van quedar en llibertat amb càrrecs després de ser interrogats a la comissaria de Tortosa, a l’espera que es pugui arribar a celebrar el judici.
Des de la Unió de Pagesos han celebrat aquestes detencions i han posat en relleu la feina dels Mossos d’Esquadra, assegurant que d’aquesta manera sí que es pot lluitar contra el robatori d’olives, uns furts que poden arruïnar famílies que basen el seu negoci familiar en l’agricultura, i que ja prou malament ho passen. Els robatoris en finques agrícoles s’han disparat els darrers mesos, també per l’augment del preu de l’oli d’oliva, i els Mossos, a les Terres de l’Ebre, han optat també per intensificar els controls als molins privats per detectar fraus i també l’entrada d’olives d’origen fraudulent, com en el cas d’aquesta almàssera de Campredó.
Falta de control de la DUN
La pagesia de la zona sud del país mostra el seu malestar per com el departament d'Acció Climàtica gestiona aquest tipus de declaracions i la falta de control que des del departament fan per verificar que són correctes i la traçabilitat de les olives que arriben als molins i a les almàsseres. Hi ha diversos molins de la zona que fan menys controls a l'hora de rebre olives, denuncien també els pagesos, i aquesta campanya s'ha fet una tasca intensa per part de la policia catalana per vigilar-ho i evitar aquest "blanquejament" del robatori d'olives.