Al voltant de les vuit del vespre d'aquest diumenge els Bombers de la Generalitat han donat per controlat l'incendi que cremava des de divendres al Parc Natural del Cap de Creus, als termes municipals de Llançà, el Port de la Selva i la Selva de Mar, a l'Alt Empordà. Segons càlculs dels Agents Rurals, el foc ha afectat 415,61 hectàrees, de les quals 402,28 formen part del Parc Natural del Cap de Creus.

Amb l'incendi en fase de control, els Bombers han permès aixecar les restriccions que encara es mantenien a les urbanitzacions de la vall de Santa Creu i Mas Ferrer, i també el confinament i els accessos a Selva de Mar, i els veïns que continuaven desallotjats ja podran tornar a casa seva.

En canvi, la carretera GI-6041 segueix tallada. Durant la matinada quinze dotacions dels Bombers han resseguit les flames i el perímetre de l'incendi, sense cap incidència. Sembla doncs que l'incendi, provocat, segons Agents Rurals, per una burilla no apagada llençada des d'un cotxe, ja s'ha acabat. Igualment, els Bombers recorden que la situació segueix sent molt greu i el risc d'incendi és molt alt, sobretot a Girona i a Barcelona.

Els Bombers es repleguen

Amb la millora de les condicions de l'incendi, es redueix el dispositiu d'extinció, que mantindrà una quinzena de dotacions terrestres que continuaran revisant el perímetre per si hi ha represes o algun punt calent, especialment al flanc esquerre. El que més preocupava els Bombers, però, era el flanc dret, cap a la Selva de Mar, i dos torrents mal cremats a la zona de la Vall de la Santa Creu, per si hi havia revifades.

Incendi Llançà i el Port de la Selva / EFE

Imatge de les tasques d'extinció de l'incendi de Llançà / ACN

Dos torrents mal cremats a la zona de la Vall de la Santa Creu i a la zona del descendent del flanc dret, cap a la Selva de Mar, preocupaven als Bombers de la Generalitat perquè una represa podia revifar aquestes zones. Durant el dia ha bufat tramuntana que s'ha reforçat al migdia, per la qual cosa ha estat molt important la feina dels efectius, resseguint el perímetre en aquestes hores més crítiques, per detectar i apagar represes i punts calents.

En aquest sentit també es redueix el dispositiu d'extinció, que mantindrà una quinzena de dotacions terrestres que continuaran revisant el perímetre per si es detectés algun punt calent o represa, sobretot a la zona del cap-flanc esquerre de l'incendi. L'incendi hauria afectat, segons els Agents Rurals, 415,61 hectàrees, la pràctica totalitat de terreny forestal, de les quals 402,28 hectàrees de les quals són dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus.

Rebaixa el nivell d'alerta de l'Infocat

Protecció Civil de la Generalitat ha passat el Pla especial per incendis forestals a Catalunya (Infocat) de fase d'Alerta a situació de Prealerta per l'evolució favorable de l'incendi que afecta els municipis de Llançà, el Port de la Selva i Selva de Mar a la comarca de l'Alt Empordà.

El risc d'incendi forestal es manté alt, especialment a les zones metropolitanes de Girona i Barcelona, i a l'Empordà. Aquesta situació s'allargarà aquesta setmana vinent, ja que no s'esperen precipitacions i, en canvi, es preveuen temperatures que de mitjana seran altes i les humitats relatives baixes. Aquest mes de juliol els Bombers de la Generalitat han atès uns 500 serveis per incendis de vegetació.

Diumenge amb incendis per tot Catalunya

Els Bombers de la Generalitat han treballat aquest diumenge en diversos focs de vegetació al territori. A primeríssima hora del matí, al costat del pantà de Camarasa, un incendi ha cremat unes 2 ha de fullaraca i matoll de sotabosc, però en una zona on el potencial era de més de 100 hectàrees, i al migdia, a Sant Jaume dels Domenys, els efectius han aturat el cap de l'incendi abans que pogués propagar per zona forestal. Ha cremat unes 2,5 hectàrees de vegetació agrícola.

A la tarda, un incendi a l'Ametlla de Mar ha saltat la via del tren i l'autopista AP-7 i ha estat necessari tallar el trànsit rodat i ferroviari. S'han activat fins a 14 dotacions terrestres i 7 mitjans aeris. El cap de l'incendi s'ha aturat al circuit de Calafat i els efectius han treballat per evitar que el foc es propagués, per un barranc, cap a les muntanyes de Vandellòs. Ha cremat poc més d'una hectàrea, segons els Agents Rurals.