Fa mesos que els Mossos d'Esquadra avisen dels perills del conreu i el tràfic de la marihuana a casa nostra, que s'ha convertit en el país que produeix aquesta droga per exportar-la a tot Europa. Les màfies han trobat en aquest negoci el seu modus vivendi. I amb l'expansió de les plantacions, les bandes criminals també han hagut d'ampliar el seu ventall de fets delictius, tots relacionats amb la marihuana. Com un clan familiar de Badalona que es dedica a extorsionar a famílies per fer-les marxar de casa seva per instal·lar plantacions de marihuana d'interior.

Els Mossos d'Esquadra de la Unitat d'Investigació de Badalona i de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de Metro Nord han detingut els caps d'aquest clan, instal·lat a Badalona, en el marc del cas Exodus. En total s'han arrestat quinze persones i s'han localitzat nou plantacions de marihuana en diversos pisos.

Un clan familiar del barri de Sant Roc de Badalona

Tots els detinguts formaven part d'un clan familiar ubicat a Badalona que havia creat ramificacions a Nou Barris (Barcelona) i a Piera, a la comarca de l'Anoia. El grup aconseguia de manera il·lícita quedar-se amb pisos dels veïns de la zona que després utilitzaven per instal·lar plantacions de marihuana d'interior.

 

Les detencions es produeixen arran d'una complexa investigació iniciada el setembre de 2020 a partir d'una denúncia rebuda a la comissaria de Badalona en què una família exposava que s'havia hagut d'exiliar del seu barri, forçada per les constants amenaces del clan familiar.

La Unitat d'Investigació de Badalona va aconseguir noves denúncies en què les víctimes relataven fets similars. El clan familiar acusava les víctimes de tenir un deute amb ells que era fals i, sota aquest pretext, els amenaçaven greument i els intimidaven. Per fer-ho, aprofitaven la superioritat numèrica del clan i la seva reputació de gent violenta. El clan exigia la cessió del pis a la família per tal de saldar el presumpte deute, motiu pel qual les víctimes es veien obligades a abandonar el seu lloc de residència i emprendre un exili forçós per por a les represàlies.

Els feien fora per quedar-se els pisos i fer marihuana

Sota la batuta del Jutjat d'Instrucció número 2 de Badalona es va iniciar una investigació per aclarir i provar els fets i desmantellar el clan. Els investigadors van aconseguir identificar els integrants del clan familiar i van aconseguir indicis de la seva participació en les extorsions per quedar-se amb els pisos. També van descobrir que els integrants d'aquest entramat delictiu empraven aquests immobles sostrets per instal·lar plantacions d'interior de marihuana. La majoria d'aquests pisos estaven ubicats al barri de Sant Roc de Badalona, tot i que també van detectar que el cultiu de cànnabis d'interior s'estenia a diversos domicilis de Nou Barris i en una casa de Piera. El clan havia aconseguit una xarxa de plantacions il·legals que els hi servien per aconseguir grans ingressos.

Durant aquesta primera fase de l'operació, els investigadors van detenir quatre persones i es van fer cinc entrades a pisos. Finalment, el passat 20 de juliol es va culminar la investigació. Els agents van realitzar deu entrades i escorcolls, un a Piera, tres a Barcelona i sis a Badalona. En aquests pisos s'hi van localitzar nou plantacions de marihuana i especialistes de la companyia elèctrica va detectar i inhabilitar diverses instal·lacions elèctriques fraudulentes, les quals comporten un risc seriós d'incendi per als veïns. L'operatiu es va saldar amb onze persones detingudes, totes de nacionalitat espanyola.

Tres dels caps del clan, a presó

Els Mossos van poder retornar els immobles als seus legítims propietaris, segons ha assegurat el cos policial en una nota de premsa aquest dissabte. Alhora, la policia catalana no descarta que es puguin fer més detencions de persones relacionades amb el clan i aquest trama que es dedicava a robar pisos per instal·lar-hi plantacions de marihuana.

Un cop van passar a disposició del jutjat d'instrucció número 2 de Badalona, el magistrat va decretar l'ingrés a presó de tres membres del clan i la llibertat amb càrrecs per la resta. El jutge sí que va ordenar una ordre d'allunyament dels arrestats a les seves víctimes per propiciar que poguessin tornar al barri de Sant Roc, d'on havien hagut de marxar per les amenaces del clan familiar.