Recuperades 191 peces arqueològiques procedents d'espoli a Sevilla. La Policia Nacional ha capturat un venedor que oferia aquests tresors, entre els quals es trobaven un llum d'oli medieval islàmic en bronze d'època califal, datat entre mitjans del segle IX i del XIII. La investigació del Cos Nacional de Policia (CNP), en col·laboració amb l'Institut Andalús de Patrimoni Històric (IAPH) de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esport de la Junta d'Andalusia, s'ha basat en el monitoratge en xarxes socials, a les quals es va identificar un perfil que publicitava aquestes relíquies, procedents de l'espoli o de tràfic il·lícit de béns culturals. El venedor, en aquests moments, està sent investigat.
Els agents de la Policia Nacional van detectar efectes i béns de naturalesa arqueològica a Internet. Tot i que podrien haver tingut un origen lícit, es va obrir una investigació per aclarir-ho. Aquest procediment es va realitzar, precisament, perquè hi havia indicis de procedir d'espoli o del tràfic il·lícit de béns culturals. Les indagacions policials van permetre identificar al titular del compte i van comprovar que l'activitat espoliadora d'aquesta persona no era circumstancial o esporàdica, sinó que portava diversos anys fent-ho.
Recuperades 191 peces i alerta per la "pèrdua irreparable" de patrimoni
Després de tota aquesta investigació, els agents van procedir a l'entrada i escorcoll del domicili del venedor, a Sevilla, on s'han intervingut les 191 peces arqueològiques, les quals han quedat dipositades en l'Institut Andalús de Patrimoni Històric de Sevilla per al seu estudi. A més dels tresors citats de l'època califal, s'han identificat objectes prehistòrics com nuclis i làmines de sílex, objectes preromans i romans com fíbules, materials medievals com fermalls de cinturó i més moderns com monedes.
Totes les peces —moltes d'elles extretes fent servir detectors de metalls— recuperades són autèntiques. La joia de la corona és el llum d'oli de piquera medieval islàmic, pel seu singular i bon estat de conservació, datat entre mitjans del segle IX i mitjans del XIII que hauria format part de l'aixovar domèstic d'una casa hispanomusulmana de classe acomodada. La Policia Nacional recorda que el suposat espoli dels materials intervinguts, en haver estat trets aparentment sense metodologia arqueològica "suposa una important pèrdua d'informació relativa tant a les peces com als jaciments de procedència", la qual cosa impedeix el procés de documentació científica dels mateixos i en definitiva la "pèrdua irreparable del nostre patrimoni cultural".
Materials intervinguts
Els efectes intervinguts són un conjunt de bifaços, integrat per vint peces, conjunt d'anelles, passadors, agulles, sivelles, monedes, puntes de fletxa, destrals, aplics de sítula romans i aes romans —primer sistema monetari romà—, conjunt de pesos de teler i fusayolas iberes i de l'edat de bronze, tretze peces, conjunt de set monedes de diferents èpoques (musulmana, moderna), fragment d'àmfora medieval, dos plats de ceràmica, un bifaç i sivelles bizantines.