Gairebé trenta robatoris fan créixer al més cau dels lladres. Però la confiança en un mateix de vegades provoca descuits, especialment si hi ha tecnologia pel mig. Un jove de 25 anys, especialitzat en entrades a domicilis i que actuava en diversos districtes de la ciutat de Barcelona, ha estat enxampat després que uns auriculars inhalàmbrics que va sostreure marquessin exactament el domicili on residia. Els Mossos d'Esquadra van detenir-lo el passat 31 de gener i l'acusen de 29 robatoris amb força, a més comptava amb deu antecedents per fets similars i relacionats amb delictes de patrimoni.

 

La investigació policial va iniciar-se el juliol del 2022 quan els agents van tenir coneixement d'una sèrie de robatoris amb força a pisos de la capital catalana. El seu radi d'actuació era divers, gairebé a tot Barcelona, i va aconseguir consumar les entrades als habitatges als districtes de Nou Barris, Eixample, Horta, Sant Andreu, Les Corts i Gràcia. Els Mossos d'Esquadra el van seguir molt de prop els darrers mesos i, tot i que les informacions i indagacions realitzades pels agents van permetre la detenció, el fet que els auriculars inhalàmbrics d'una de les víctimes senyalessin el lloc on es trobaven després de la seva sostracció va ser crucial per identificar el domicili del delinqüent.

Així actuava robant per Barcelona

Al principi, l'arrestat actuava amb l'ajuda d'altres persones, segons ha explicat la policia catalana. No obstant això, a finals de l'any passat va començar a cometre els robatoris sol i sense la necessitat de tercers. Això no el va fer-se enrere, sinó que va incrementar la seva activitat delictiva a Barcelona durant el gener d'enguany i fins i tot en una sola nit va ser capaç de realitzar nou entrades en pisos que estaven relativament a prop entre ells. L'altre punt clau és que, un cop sostreia els objectes de valor i els diners dels immobles, normalment tornava a casa o es desplaçava cap un altre objectiu en transport públic.

Els marcadors són molt utilitzats pels lladres: els col·loquen a les portes per saber si algú les obre i així saber si els residents són fora o de viatge uns dies. Així, un cop constatat, accedia als domicilis i sostreia aparells electrònics, petits electrodomèstic, joies i altres objectes valuosos. I l'electrònica i la tecnologia el va delatar en emportar-se els auriculars inhalàmbrics i amb ubicació GPS d'una de les víctimes, que va mostrar els agents on indicava que hi eren en aquell moment: al pis del detingut. 

Detenció i posada en llibertat

Però l'arrest, tot i la quantitat de robatoris en habitatges, va trigar uns dies. Cinc abans, concretament, el presumpte autor va ser identificat pels Mossos d'Esquadra quan caminava pel carrer amb una bossa i una caixa de grans dimensions. En l'escorcoll a dependències policials, tot i que l'home manifestava que portava roba entre els seus objectes, els agents van comissar diversos ordinadors, telèfons mòbils, rellotges, carteres i targeters, entre d'altres objectes, que podien estar relacionats amb robatoris previs.

Material recuperat que el jove va robar a Barcelona / CME
Material recuperat que el jove va robar a Barcelona / CME

El dispositiu final per enxampar-lo va establir-se després de diversos seguiments i vigilàncies el passat 31 de gener a les rodalies del seu domicili. En el moment de la detenció, el jove portava diferents objectes que presumptament correspondrien a robatoris previs. Els agents van registrar el pis i van trobar tot el que va furtar, que en gran mesura ja ha estat retornat als legítims propietaris. El lladre va passar aquest 3 de febrer a disposició judicial i el magistrat va decretar la seva posada en llibertat.