La Guàrdia Civil ha desmantellat una organització criminal establerta a Barcelona que es dedicava a cometre estafes suplantant entitats bancàries. Els ciberdelinqüents, a través de trucades de telèfon o de missatges per SMS, havien arribat a enganyar 60 persones de Mallorca i s'havien embutxacat de manera il·legal més d'1,5 milions d'euros. Els sis integrants de la banda, dos menors i quatre majors d'edat, d'entre 16 i 22 anys, han estat detinguts i en el cas dels majors d'edat han entrat a presó.
Trucaven a les víctimes fent-se passar pel seu banc
L'Equip de Delictes Tecnològics de la Guàrdia Civil va obrir una investigació sobre els fets en rebre multitud de denúncies de diverses persones que asseguraven que havien estat víctimes d'una estafa en la qual els delinqüents es feien passar pel seu banc. Els investigadors van poder esbrinar que els estafadors ho feien amb diferents modus operandi. Un d'ells era l'smishing, en el qual enviaven un SMS a la víctima alertant-la que algú no autoritzat havia intentat accedir als seus comptes i que havia de verificar les operacions. El missatge incloïa l'enllaç a una pàgina web fraudulenta on s'apoderaven de les seves dades personals i bancàries.
En el cas que la víctima no caigués en aquesta estafa, ho intentaven amb un altre mètode, el caller id spoofing. En aquest cas, els ciberdelinqüents aconseguien suplantar el telèfon de l'entitat bancària i trucaven a la víctima. Allà, un suposat agent bancari que es deia Alex García, li demanava que li digués els codis de verificació i seguretat que el banc li estava enviant el mòbil per poder anul·lar l'operació fraudulenta, però el que en realitat estava fent era autoritzar-la. Si aquest segon mètode tampoc funcionava, no es donaven per vençuts i ho intentaven amb un tercer, el vishing. En aquest cas ho feien a la inversa i trucaven a les entitats bancàries fent-se passar per les víctimes per a fer les transferències de diners.
Els investigadors van poder identificar unes 60 víctimes, totes a Mallorca, tot i que es té coneixement que també se n'haurien produït en altres províncies i comunitats. En total, s'estima que haurien arribat a robar més d'1,5 milions d'euros. Finalment, sota el nom d'operació Fretus, van identificar i localitzar sis sospitosos a Barcelona d'entre 16 i 22 anys que van ser detinguts. En escorcollar els seus domicilis, van trobar-hi els dispositius electrònics amb els quals actuaven. A més, es va intervenir un cotxe d'alta gamma valorat en 50.000 euros que el líder de la banda havia pagat en criptomonedes. De moment la investigació segueix oberta i no es descarten més detencions.