Novetats del cas dels abusos sexuals a l'Arquebisbat de Tarragona: Manuel Fuentes, autor confés dels abusos, ha estat suspès durant 15 anys de les seves funcions com a canonge a causa de la gravetat dels fets.

Manuel M. Fuentes i Gasó suspès per abusos sexuals

L'escàndol es va fer públic el febrer d'aquest any i, segons explica l'Arquebisbat de Tarragona, l'han sancionat amb relació amb el cas d'abusos sexuals a menors d'edat. Els fets van passar fa 3o anys, però van sortir a la llum fa set mesos: s'acusa Manuel M. Fuentes i Gasó de ser el presumpte autor d'un delicte sexual cap a dues víctimes, una de les quals era menor d'edat quan van passar els fets.

Fuentes era canonge arxiver de la catedral de Tarragona i director de l'arxiu històric arxidiocesà tarragoní. Com es va manifestar en el comunicat amb data d’11 de febrer de 2021, l'Arquebisbat, "amb la ferma voluntat d'evitar tota mena d'impunitat, tot i la prescripció en l’àmbit civil dels fets, que van passar fa tres dècades" ha considerat necessari demanar a la Santa Seu que s'aixequi la prescripció canònica.

iglesia-pixabay

Manuel M. Fuentes i Gasó ha estat inhabilitat durant 15 anys pels presumptes abusos sexuals que va cometre fa 30 anys / Pixabay

L'oficina d'abusos de l'Arquebisbat va parlar amb el capellà a principis d'any per una denúncia contra el mossèn, que va acabar reconeixent els fets. Hi havia constància de dues víctimes, un noi de 18 anys i un menor, tots dos fills de famílies amb qui el rector tenia una bona relació. 

Penes imposades per l'Arquebisbat de Tarragona

Donada la gravetat dels fets, l'Arquebisbat de Tarragona li imposa les següents penes: prohibició durant un any de l'exercici públic del ministeri presbiteral i de la docència eclesiàstica, prohibició durant quinze anys de tenir veu i vot com a canonge en el Capítol, i prohibició durant quinze anys d'exercir cap responsabilitat pastoral en una parròquia o organisme diocesà.

Prohibit estar amb menors d'edat sense la presència d'un adult

Només podrà ser nomenat adscrit en una parròquia, comunitat o organisme diocesà amb la prohibició expressa d'estar amb menors d'edat sense la presència d'un adult.

"L’Arquebisbat de Tarragona, novament, reafirma la seva condemna davant tot abús sexual, de poder i de consciència, especialment quan hagi estat comès per un clergue contra un menor, i convida a denunciar aquests fets a les autoritats civils i a la Comissió de Prevenció dels Abusos de l’Arquebisbat", conclou el document.