Fer el tram de passeig marítim que uneix els termes municipals de Cambrils i Salou, al Camp de Tarragona, és gairebé impossible si no ho fas fent saltirons entre les mantes que desenes de persones fan servir per vendre samarretes del Barça, gorres cridaneres i vambes de marca —tot suposadament falsificat. Els 500 metres d'aquest passeig en territori de Cambrils s'han convertit, aquest estiu, de nou, en un mercadet a l'aire lliure on turistes compren les samarretes de moda —aquest any ha guanyat la del jugador del FC Barcelona Lamine Yamal— i altres productes per poc menys de 20 euros.

Des del moment que s'omple la platja d'aquesta zona coneguda de Vilafortuny fins a la mitjanit, els manters aprofiten la gran afluència de persones, estrangeres i visitants locals, per intentar vendre aquests productes que ensenyen de manera molt ordenada a terra, en mantes de roba, protegits del sol amb paraigües i il·luminats, al capvespre, amb llums a piles. Una infraestructura amb compatriotes seus que reparteixen menjar i beure als venedors, que, lluny de semblar improvisada, té clarament una organització. Si aquest mercadet es visita en diversos dies, es pot observar que cada jornada els venedors es col·loquen al mateix lloc. Saben perfectament que les autoritats de Cambrils, la Policia Local i els Mossos d'Esquadra, no faran res per evitar aquest mercadet que dia rere dia ocupa gairebé mig quilòmetre de passeig marítim en terme municipal de Cambrils fins a arribar a la frontera amb Salou; allà l'escenari canvia radicalment.

A Salou, ni rastre dels manters

Si bé les platges segueixen plenes i també hi ha desenes de metres de passeig marítim on els manters podrien fer, també, i mai millor dit, l'agost, no n'hi ha ni un. Per saber quan canvies de municipi, entre Cambrils i Salou, només cal veure la columna de manters venent samarretes del de Rocafonda. La no actuació del consistori cambrilenc i de la policia catalana al terme municipal de Cambrils es contraposa amb l'activitat de la policia de Salou, que sí que lluita contra el top manta al seu territori. Les explicacions oficials brillen per la seva absència, però els fets es poden veure clarament. Fa pocs dies, la policia local de Salou i els Mossos van fer una operació contra el top manta a la zona de la Pineda, a l'altre costat del terme municipal, i es van poder intervenir centenars de productes, que van ser retirats de la circulació.

Imatge del passeig marítim de Cambrils, ple de manters / GRS

Els manters saben les fronteres entre els dos municipis, les dues capitals de la Costa Daurada, i aprofiten per viure i treballar a banda i banda. La problemàtica amb els manters fa anys que dura. L'any que ve farà deu anys de l'incident que va acabar amb la mort d'un manter, el Mor Sylla, després de precipitar-se des d'un balcó al centre de Salou, quan els Mossos d'Esquadra van entrar al seu pis en el marc d'una operació policial. Aquell cas va degenerar en greus incidents d'ordre públic amb la comunitat senegalesa atacant la policia, que va haver de desplegar agents antiavalots de l'ARRO i de la BRIMO per tot Salou durant hores, l'agost de 2015.

La guerra contra el top manta

La Policia Nacional va fer, abans de l'estiu, un gran operatiu contra la falsificació, detenint diverses persones i confiscant tones de material que estava destinat a la costa catalana per ser venut pels manters; tot i això, les mantes segueixen plenes. Els Mossos d'Esquadra, per la seva banda, mantenen obertes diverses investigacions, igual que la Guàrdia Civil, però encara sense resultats.

Fonts policials accepten a ElCaso.cat que la guerra contra el top manta només es pot guanyar amb força policial —fa pocs dies la Guàrdia Civil va haver de replegar-se després d'intentar fer un dispositiu en un pis que servia de magatzem i van necessitar ajuda dels Mossos per protegir la caserna de Salou, rodejada per senegalesos— o amb investigacions per tallar l'entrada d'aquest material a casa nostra i truncar-ne també la distribució, que es fa des de magatzems i pisos en zones properes, com a Reus mateix.

Cambrils s'ha rendit i ja no evita que els manters plantin les mantes al passeig marítim / GRS

Si bé alguns municipis han intentat frenar aquest tipus de venda il·legal —no només causa danys a les marques legítimes, també als comerciants de la zona— i també poden arribar a sancionar els compradors —a Cambrils hi ha un cartell que així ho anuncia— no sembla que ara s'hagi pogut recuperar el control del carrer. A la capital de Catalunya, a Barcelona, aquest estiu s'han tornat a veure manters al carrer. La temporada d'estiu passada es va notar un descens, amb l'activació de plans específics de la Guàrdia Urbana de Barcelona, que sembla que ara s'han relaxat.