Agents de la Policia Nacional van detenir dimarts passat a l'aeroport Josep Tarradellas Barcelona - El Prat un home, de nacionalitat ucraïnesa, que comptava amb una notificació vermella a l'Interpol per haver creat i distribuït un programa maliciós de tipus "scareware" entre els anys 2006 i 2011, i per la qual cosa portava més de deu anys en crida i cerca per les autoritats dels Estats Units. Amb aquest programa va cometre un frau de gran envergadura juntament amb diversos còmplices, que va afectar milers de persones per tot el món, amb unes pèrdues de més de 70 milions de dòlars per part de les víctimes. 

Venia a fer turisme a Barcelona 

La policia espanyola va tenir coneixement que el sospitós estava a la llista de passatgers d'un vol que havia enlairat a Tenerife i que arribava a l'aeroport del Prat. El "hacker", que feia més d'una dècada que estava fugit de la justícia, va decidir fer una escapada a Barcelona, confiant que el seu nom no apareixeria entre els delinqüents més buscats. Desgraciadament per ell, no va ser així, i la policia li va arrestar tot just haver aterrat a la capital catalana. 

L'operació que va acabar amb la seva detenció va ser duta a terme pels investigadors de la comissaria general d'informació de la Policia Nacional en coordinació amb les brigades de Tenerife i de Barcelona, així com amb la col·laboració dels agents de la comissaria de l'aeroport del Prat. Per altra banda, l'FBI i l'Interpol van posar a disposició de les autoritats catalanes i espanyoles tota la informació necessària relativa al fugitiu per facilitar la seva identificació. Amb tot, el detingut va passar l'endemà del seu arrest a disposició del jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, que va decretar el seu ingrés a presó a l'espera de ser extradit

Un 'hacker' molt perillós

L'ara detingut va participar activament en la creació d'un programari maliciós que van distribuir entre milers de persones amb un poder adquisitiu molt elevat. Van infiltrar aquest "software" als ordinadors de les víctimes amb l'ajuda d'una xarxa internacional de servidors informàtics que van comprometre prèviament. El frau consistia a fer creure a les persones afectades que el seu dispositiu havia estat infectat d'un virus i que, per erradicar-lo, havien de comprar ràpidament un programa concret per solucionar el problema. Els preus per adquirir aquest suposat programa variaven en funció de cada persona, però algunes d'elles van arribar a pagar fins a 130 dòlars per un programa de seguretat fals, mentre que els seus diners acabaven a les butxaques de les persones que havien infectat els seus ordinadors.