L'incendi que va cremar aquest diumenge a la tarda gairebé 90 hectàrees a Alfarràs, al Segrià, va ser iniciat per una burilla de cigarreta llençada des d'un cotxe.

Una burilla de cigarreta va causar l'incendi d'Alfarràs

El passat diumenge 27 de juny a tres quarts de vuit del vespre, es va rebre l’avís d’un incendi de vegetació al terme municipal d’Alfarràs, a la comarca lleidatana del Segrià, que s’havia iniciat al punt quilomètric 28,800 de la carretera N-230

Incendio Alfarràs / Agents Rurals

Troben la burilla que va iniciar l'incendi d'Alfarràs / Agents Rurals

Es van necessitar més de 45 dotacions terrestres i diverses d'aèries per extingir el foc, que va saltar a la carretera N-230, que es va haver de tallar a la circulació, i va entrar en zona forestal, cremant en ascendent la serra de les Guixeres. Un cop superada la carena, el front de foc va cremar en descendent una superfície agrícola.

Passa de Lleida a Aragó i crema la serra de les Guixeres

A més, les flames van traspassar fronteres, entrant a l'Aragó, cremant zones forestals i agrícoles.

Els bombers aragonesos van poder aturar l'avanç del foc al paratge de l'Arroyo de la Viuda i, per sort, en cap de les dues regions es va necessitar evacuar persones de les seves propietats ni lamentar ferits.

Incendio Alfarràs / Agents Rurals

L'incendi d'Alfarràs va cremar gairebé 90 hectàrees de zona forestal i agrícola / Agents Rurals

No va ser fins a la tarda d'aquest dilluns quan els Bombers de la Generalitat van donar l’incendi per controlat. Esbrinar la causa va ser la prioritat just després de l'avís, i diversos efectius del Cos d’Agents Rurals han estat treballant per esclarir les circumstàncies de l'inici de les flames.

Troben la burilla causant del foc a l'N-230

Després d'acotar la zona, es va pentinar el terra, trobant finalment una burilla de cigarreta, que hauria estat la causant del foc després de ser llançada, presumptament, per un vehicle que circulava per la carretera N-230.

Incendio Alfarràs / Agents Rurals

Les burilles enceses a la carretera són una de les principals causes dels incendis forestals a Catalunya / Agents Rurals

L'incendi va cremar una superfície total de 87 hectàrees, 55,43 a dins dels límits territorials de Catalunya i 31,5 hectàrees en territori d’Aragó, segons ha informat el dispositiu d’incendis forestals del govern d’Aragó.

Gairebé 90 hectàrees cremades a Catalunya i Aragó

Pel que fa a la superfície cremada a Catalunya, 33,88 ha corresponen a terreny forestal, 20,27 ha a zones agrícoles i 1,28 a sòl urbà o artificial, totes dins el terme municipal d’Alfarràs.

En els darrers 5 anys (2016-2020) s’han produït a Catalunya 104 incendis forestals causats pel llançament de burilles, que han cremat un total de 982,71 hectàrees.

De fet, una burilla va ser la causa de l’incendi de la Jonquera l’any 2012, l’incendi més gran dels darrers anys a Catalunya, que va cremar més de 10.000 hectàrees.