La Guàrdia Civil ha detingut una banda especialitzada en robatoris a Madrid pel mètode de l'encastament, principalment en negocis d'hostaleria i restauració, liderat pel conegut delinqüent El Rafita, que als 14 anys ja va estar implicat en un escabrós assassinat, el de Sandra Palo.

Cau la banda del Rafita a Madrid

Agents del Grup de Delinqüència Organitzada de la Comandància de la Guàrdia Civil de Madrid han desarticulat en l'operació Cerbero Hoteler un grup criminal especialitzat en robatoris amb força pel procediment de l'encastament i la maça, amb vehicles robats i a qui fins ara se'ls atribueix l'autoria d'una vintena d'atracaments en diferents establiments de la Comunitat de Madrid.

Rafita / Arxiu|Arxivament
Cau la banda del Rafita, un jove lladre i delinqüent multireincident / Arxiu

Als detinguts se'ls imputen el furt de diversos cotxes d'alta gamma en l'últim trimestre, que després utilitzaven per encastar a les façanes dels locals en els quals robaven. Normalment els seus objectius eren bars i restaurants, encara que també s'investiga la seva implicació en assalts a salons de joc, farmàcies i un altre tipus d'establiments a la regió madrilenya.

Encastaments i robatoris amb violència

Sempre actuaven de nit, entre la una i les sis de la matinada. Es tractava d'un dels grups criminals més actius de Madrid, ja que cometien una mitja de cinc delictes per nit i fins ara se'ls imputen almenys vint robatoris en diferents localitats de la Comunitat de Madrid.

Les detencions es van produir dilluns a la tarda a Madrid i Alcorcón en ple carrer, i els arrestats van oposar gran resistència.

Detencion banda Rafita / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil deté la banda en la qual hi havia el Rafita, un conegut delinqüent madrileny conegut per un assassinat en el qual va participar amb 14 anys i per diversos robatoris amb el mètode de l'encastament / Guàrdia Civil

El grup estava format per tres homes espanyols amb edats compreses entre els 22 i 33 anys, veïns del barri de Villaverde a Madrid i Perales del Río en Getafe.

Sumen un total de 25 antecedents per delictes relacionats contra el patrimoni. Per aquests fets se'ls imputen delictes de pertinença a grup criminal, robatoris amb força i sostracció de vehicles. Ara han estat posats a disposició de l'autoritat judicial competent.

L'historial de Rafita: assassinat de Sandra Palo

El líder, R.G.F., més conegut com a Rafita, va ser condemnat per participar quan tenia 14 anys en el cruel assassinat de Sandra Palo, ocorregut el maig de 2003.

La jove de 22 anys era discapacitada intel·lectual i una nit quan arribava a casa d'un taller va ser segrestada per diversos nois, que la van violar, la van atropellar i la van cremar viva.

Rafita / Arxiu|Arxivament

Rafael Fernández va participar amb 14 anys en l'assassinat de Sandra Palo, una jove de 22 anys que va ser violada en grup, atropellada i cremada viva el 2003 / Arxiu

La detenció d'avui de Rafael Fernández se suma a més d'una vintena d'antecedents en la seva etapa de llibertat vigilada després de la seva condemna per l'assassinat i després.

La majoria han estat per robatori de vehicles, usurpació d'habitatge, danys i delictes contra la seguretat viària. Ha ingressat almenys tres vegades a presó, de la que ha sortit al cap de pocs mesos.

Va arribar fins i tot a canviar-se l'ordre dels cognoms per despistar la Policia i el seu historial delictiu.

Antecedents criminals i multireincidència

La seva acusació més greu fins ara era la pertinença al grup criminal desarticulat el 2011 en l'operació Ceniza. Es tractava d'una banda assentada a la Cañada Real Galiana, on desballestaven cotxes robats per vendre les peces.

Malgrat la seva desarticulació, poc després van tornar a fer el mateix i van ser detinguts una altra vegada el 2018. En la mateixa operació van caure els germans del Rafita: Eduardo, Ricardo i Daniel, que també són multireincidents.

El Rafita vivia de petit Alcorcón, però es va traslladar fa uns anys a l'antiga via pecuària quan va ser desnonat del seu habitatge familiar de protecció oficial. Després se li va perdre la pista, encara que se sap que es va casar i va tenir fills.