Les presons japoneses són cada cop més plenes de gent gran. Aquest fenomen, que ja ha estat anomenat a diverses xarxes socials com els avis delinqüents, són persones d'avançada edat que al país nipó han comès cinc de cada deu robatoris i, en molts casos, l'objectiu és clar: volen anar a la presó. Existeixen diverses teories i anàlisis sobre això, entre les quals destaquen la solitud que experimenten al Japó o les cures necessàries, així com l'alimentació diària, que no es poden permetre. És, per això, que la població carcerària de més de 65 anys s'ha quadruplicat entre 2003 i 2022.

Roben per poder ingressar a la presó

El robatori és el delicte més comú comès per reclusos d'edat avançada, especialment entre les dones. Tal com recullen les xifres del govern nipó, més del 80% de les internes d'edat avançada, l'any 2022, estaven a la presó per robatori. A més, aquesta dada reafirma les xifres de l'OCDE, que recorden que el 20% de les persones de més de 65 anys viuen en la pobresa al Japó. Segons ha detallat CNN amb entrevistes amb recluses i personal de presons japoneses, la majoria venen "perquè fa fred" o "perquè tenen gana", tot i que d'altres perquè necessiten tractament mèdic gratuït o, en altres casos, per la solitud a la qual estan sotmesos a la societat nipona.

Molts ho fan per escapar-se de la solitud i hi ha presons al Japó que, en mirar a dins, semblen residències d'avis amb bastons i caminadors. Els delictes menors comesos per majors de 65 anys han augmentat els últims 20 anys al Japó, però, a més, molts pagarien per continuar tancats per rebre cures i estar en contacte amb els seus actuals companys. "Fins i tot hi ha gent que diu que pagaria 20.000 iens (uns 125 euros) al mes si poguessin viure aquí per sempre", ha explicat a la cadena estatunidenca CNN Takayoshi Shiranaga, un oficial de la presó de dones de Tochigi.

Els avis japonesos lluiten contra la solitud i el 'kodokushi'

El govern japonès haurà de veure si és capaç de revertir aquesta situació i oferir als avis (cada vegada més nombrosos en el país) una alternativa per al seu benestar físic, emocional i social. Ara per ara, la solitud impera a molts dels carrers de l'arxipèlag en persones de més de 65 anys que troben la fi al kodokushi. Aquesta paraula significa literalment mort solitària i és un fenomen més comú del que es pensa al Japó, en el qual una persona mor sola i no descobreixen el cadàver fins passat força temps.

El kodokushi és un problema social al país asiàtic, que s'ha incrementat pels problemes econòmics i l'envelliment de la població i que l'administració regional intenta pal·liar amb campanyes de conscienciació i moviments. En qualsevol cas, molts han intervingut en l'assumpte i han trobat la solució, pel que sembla, en delictes menors per ingressar a la presó.

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!