Pepe Lomas és un avi de 77 anys que fa uns mesos va matar un lladre que havia entrat a robar a casa seva a Ciudad Real. Se'l va trobar a l'interior del domicili amb una motoserra i, tement per la seva vida, el va disparar. Després de passar a disposició judicial, va ingressar a presó de manera provisional, uns fets que van reobrir el debat dels límits de la defensa pròpia.

Els fets van passar la matinada de l'1 d'agost de l'any passat. El Pepe estava dormint a casa seva, un domicili situat a La Atalaya, una zona rural de Ciudad Real. De cop i volta, va sentir un soroll i es va despertar. Va ser llavors quan va veure un lladre amb una motoserra a la seva propietat. Espantat i tement per la seva vida, li va disparar dos trets que el van matar.

Detenen l'avi de 77 anys per un delicte d'homicidi a Ciudad Real

El lladre es deia Nelson David Ramírez, tenia 35 anys i va morir a conseqüència dels dos trets que li va disparar el Pepe. De fet, va ser el mateix avi qui, després dels fets, va trucar a la Policia Nacional i va explicar que "havia disparat dues vegades contra un bony des de cinc metres de distància".

Quan els agents es van desplaçar fins al lloc dels fets, van poder comprovar que havia abatut un lladre que havia entrat a robar a casa seva i el van detenir com a presumpte autor d'un delicte d'homicidi.

"Estic estupendament a la presó, ho vaig fer per defensar la meva vida i el meu patrimoni"

Després de passar a disposició judicial, es va ordenar la seva entrada a presó de manera provisional com a presumpte autor dels fets. L'home assegura que va disparar perquè sentia que havia de protegir la seva vida, ja que estava en perill per la presència del lladre, que anava armat amb una motoserra. "Estic estupendament a la presó, ho vaig fer per defensar la meva vida i el meu patrimoni", explicava el Pepe mesos enrere.

Llibertat amb càrrec per Pepe Lomas després de nou mesos entre reixes

Després de passar nou mesos entre reixes, ja està en llibertat, però amb mesures cautelars: li han retirat el passaport i té prohibit sortir d'Espanya. Segons explica l'ABC, aquesta decisió s'ha pres per tres motius: el primer és per l'avançada edat de l'home i, la segona, perquè no hi ha risc que es destrueixin proves ni que es fugui i, finalment, perquè ha pagat una fiança de 5.000 euros.  Així i tot, la causa contra ell continua oberta per un delicte d'homicidi.

Debat pel dret a la defensa pròpia

Els fets van crear grans discrepàncies: algunes persones opinaven que matés al lladre era legítim i que estava actuant de defensa pròpia. No obstant això, altres pensaven que havia actuat completament desproporcionada i que havia de pagar pels seus actes. La defensa demana la seva absolució, però caldrà esperar que se celebri el judici per saber si l'acaben condemnant o no.