El centre mèdic Dexeus Dona ha de reprogramar aquests dies visites i proves a unes 2.000 pacients a causa d'un atac informàtic a l'empresa Microsoft a escala internacional que ha repercutit en el desenvolupament diari d'aquest hospital barceloní que també té seus en altres ciutats catalanes, segons recull l’agència EFE.

Cancel·lar proves a 2.000 pacients

El director del Departament de Ginecologia Obstetrícia i Reproducció de Dexeus Dona, el doctor Pere Barri Soldevila, ha explicat aquest dimarts que l'atac informàtic ha afectat la seva operativa diària i han hagut de cancel·lar proves a unes 2.000 pacients, aproximadament.

Barri ha indicat que l'atac es va produir dimarts de la setmana passada, dia 9, i que seria el mateix que també ha afectat el SEPE -organisme que controla l’atur, a Espanya- i altres grans corporacions estatals.

Hackers

L'atac ha fet canviar la cita a 2.000 pacients, segons el centre / Cedida

"Per sort, vam detectar de seguida la situació i, encara que es va intentar bloquejar el hackeig no es va aconseguir i es va haver de fer una apagada general" del sistema informàtic de Dexeus Dona.

Sense filtració de dades de pacients a l’exterior

El sistema, ha explicat el responsable de Dexeus Dona, s'ha aconseguit recuperar entre el cap de setmana, dilluns i avui mateix i els informàtics del centre, que han comptat amb suport extern, han assegurat que "no s'han perdut ni transcendit dades sanitàries" de les pacients.

L'atac informàtic ja ha estat denunciat davant els Mossos d'Esquadra i l'Agència Catalana de Ciberseguretat, ha dit el doctor Barri. A la pàgina web del centre s'informa que, per aquest motiu, el centre s'ha vist obligat "a suspendre temporalment alguns dels serveis que requereixen l'ús de programes informàtics, i que són imprescindibles per fer un correcte registre de les dades".

Centres afectats a Reus, Sabadell, Manresa i Vic

Dexeus Dona, que atén a Barcelona un miler de pacients al dia de mitjana, té centres a Sabadell, Manresa, Vic i Reus, que també han vist alterada la seva programació de proves i visites, com la seu barcelonina per aquest fet. El ciberatac a Microsoft es va detectar en el servei de correus electrònics i podria afectar desenes de milers d'organitzacions de tot el món.