Leslie Van Houten, integrant de la secta coneguda com a Família Manson, ha sortit en llibertat aquest dimarts d'una presó de Califòrnia, als Estats Units. La processada va passar 53 anys entre reixes per la seva participació en dos assassinats, segons han indicat diversos mitjans locals. De fet, va ser condemnada a diferents cadenes perpètues pel crim comès el 10 d'agost de 1969, al qual van perdre la vida l'executiu de supermercats de Los Ángeles Leno LaBianca i la seva muller, Rosemary.

La seguidora de Charles Manson -criminal, sectari i músic aficionat estatunidenc amb nom de naixement Charles Milles Maddox- "va ser posada en llibertat condicional sota supervisió", ha assegurat el Departament Correccional i de Rehabilitació de Califòrnia en un comunicat. "Haurà d'aprendre a viure al món després de 53 anys a la presó. Portarà un temps", ha explicat la seva advocada, Nancy Tetreault, en declaracions als mitjans nord-americans.

La secta Manson i els assassinats de finals dels anys 60

Van Houten, de 73 anys, en tenia 19 en el moment del crim i durant el judici va quedar subratllada la brutalitat dels seus actes, en què va clavar entre 14 i 16 punyalades a Rosemary LaBianca. Però un dia abans d'aquest brutal assassinat, els membres de la secta coneguda com a Família Manson van matar l'actriu Sharon Tate, muller del director de cinema Roman Polanski, qui a més estava embarassada de vuit mesos. També van acabar amb la vida d'altres quatre persones, tot i que la seguidora de Charles Manson no va participar en aquests assassinats. El gabinet del governador de Califòrnia, el demòcrata Gavin Newsom, havia assenyalat aquest mes que no recorreria el seu alliberament malgrat estar "decebut" amb la decisió del Tribunal d'Apel·lació.

Charles Manson, que va morir el 2017 amb 83 anys, era un actor i cantant frustrat que va estremir a Hollywood i els Estats Units l'any 1969. Especialment per la sanguinària espiral de violència a la qual ell i els seus seguidors van assassinar set persones per provocar una guerra racial. A més, la coneguda com Família Manson utilitzaven la sang de les seves víctimes per escriure missatges a les parets mentre seguien les instruccions que creien sentir a la cançó de The Beatles Helter Skelter.

Van Houten: de condemnada a mort, perpètua i llibertat condicional

Tot i que Charles Manson era el líder d'aquesta secta fundada a finals dels anys 60 als Estats Units, ell només va participar activament en dos dels assassinats relacionats amb el clan i els seus seguidors. Leslie Van Houten ha sortit ara en llibertat condicional sota supervisió, però podria haver acabat sent jutjada a mort. De fet aquesta va ser la primera condemna quan es va demostrar la seva participació en el crim de Leno i Rosemary LaBianca, però la pena de mort va ser abolida poc després a Califòrnia, la qual cosa va propiciar que la sentència canviés per cadena perpètua.