Un negoci de marihuana fallit, un deute de 70.000 euros, un cadàver enterrat en una fossa de calç i sis detinguts, sis homes espanyols, molt perillosos. Aquests són alguns dels ítems que donen forma al cas Gladium, que els Mossos d'Esquadra van explotar la setmana passada després de més d'un any investigant la desaparició d'un jove de 29 anys del Vallès que, des del 9 de maig de 2023, ningú sabia on era, si bé tothom sabia on podia ser. Entre els detinguts, tots relacionats amb el narcotràfic de marihuana i assalts violents contra altres traficants per robar-los la droga, hi ha també un home que ja era a la presó.

La història va arrencar el maig de 2023, quan el jove va quedar a Aiguafreda amb uns coneguts seus amb qui havia, suposadament, fet negocis que no havien funcionat. Això li havia generat un deute de 70.000 euros que ara havia de tornar, o fent més negocis —assaltant altres persones que tenien droga— o pagant en efectiu. La trobada es va torçar i va acabar en tragèdia. Quan no van arribar a cap acord, els agressors van atacar l'home, colpejant-lo fins a la mort.

 

Després del crim, van traslladar el cos fins a Terrassa i, posteriorment, a una zona boscosa de Collserola, a les Planes, a tocar de Sant Cugat, on el van enterrar en una fossa amb calç per intentar evitar que es trobessin les restes. Els Mossos d'Esquadra van començar la investigació després que els familiars de la víctima denunciessin la seva desaparició el 10 de maig de 2023. Es va trobar el vehicle del jove, que els mateixos assassins, per evitar que els relacionessin amb els fets, van deixar aparcat lluny d'Aiguafreda, on el van matar. Malgrat els esforços inicials per trobar-lo, no va ser fins al 13 d'agost de 2024 que es va localitzar el cos de manera fortuïta. Les restes òssies, trobades a la zona boscosa de les Planes, van ser identificades gràcies a l'anàlisi d'ADN.

Perillosos narcotraficants

La investigació ja estava en marxa, els Mossos ja anaven rere dels assassins, amb qui creien que el jove s'havia trobat per intentar pagar el deute, però que l'havien fet desaparèixer. Els antecedents de tots enfocaven els investigadors de la Unitat Central de Persones Desaparegudes de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos en la mateixa direcció. Va ser aquest passat 17 de setembre que es van fer diverses entrades i escorcolls en tres municipis: a Aiguafreda, on els Mossos van buscar indicis per confirmar que havia estat el lloc del crim; i també a les Planes, on es van trobar més sacs de calç, com els que s'havien fet servir per enterrar el jove. També el Grup Especial d'Intervenció (GEI) va assaltar un pis a Sant Celoni, on va ser detingut un dels perillosos líders d'aquest entramat violent que es dedicava a robar droga a altres narcotraficants i que van cometre un error imperdonable. Durant els escorcolls, els Mossos d'Esquadra van intervenir diverses armes de foc, armes blanques, munició, un inhibidor de freqüències, armilles simulades de la Policia Nacional, sacs de calç i dues plantacions de marihuana amb 200 plantes cadascuna.

Operació Gladium Mossos d'Esquadra / EFE
Imatge de la detenció d'uns dels integrants del grup criminal, a les Planes / EFE

Els detinguts, tots de nacionalitat espanyola, acumulen un total de 43 antecedents policials, majoritàriament per delictes violents i relacionats amb el tràfic de drogues, i tenen entre 41 i 46 anys. Van ser posats a disposició judicial i la majoria han ingressat a presó. Aquesta investigació, batejada com a cas Gladium, torna a posar en relleu la perillositat de les màfies del narcotràfic a casa nostra, que no dubten a fer ús de la violència per resoldre les desavinences i els negocis fallits. En aquest cas, la denúncia de la família, en tractar-se d'una persona nascuda aquí, va permetre estirar el fil i arribar fins a les pistes clau, també amb la troballa del cadàver i la relació amb l'ADN, però els Mossos alerten que hi ha més crims relacionats amb el narcotràfic que no afloren o no es resolen per la falta d'arrelament de les víctimes a casa nostra, molts cops originàries de l'Est, sobretot d'Albània, o del Marroc.

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!