L'Audiència de Girona ha condemnat a 31 anys de presó Rolando Dionicio Bolívar, l'home que va matar la dona a ganivetades a Blanes (Selva) davant els fills menors d'edat el 9 d'abril del 2018. Seguint el veredicte del jurat popular, el condemnen com a autor d'un delicte d'assassinat amb les agreujants de parentiu i de gènere i de dos delictes de lesions psíquiques pel trauma que va causar en els fills.

23 ganivetades a la seva dona

A l'hora d'imposar la pena, el magistrat té en compte "les circumstàncies cruels" del crim: "Va infringir a la víctima 23 punyalades i va haver de patir una llarga agonia". També recull el patiment emocional dels fills i remarca que el seu relat al judici va ser "estremidor" perquè els va obligar a presenciar una "escena aterridora".

El fiscal i les tres acusacions, en la primera vista judicial, van demanar al jurat que tingués en compte que va ser un atac "brutal" i "cruel" i que la víctima no va tenir cap opció de defensar-se perquè la va agredir mentre dormia. La defensa no nega l'autoria del crim però va apuntar que l'acusat estava obcecat perquè no assumia que la víctima volgués divorciar-se.

Judici assassinat Blanes / ACN

Judici assassinat Blanes / ACN

"Aprofitant la foscor de la nit i que la víctima dormia al llit conjugal, va anar a la cuina i va agafar un ganivet de grans dimensions, va tornar al dormitori i li va clavar reiteradament a la seva dona, causant-li fins a 23 ferides", va apuntar el fiscal. La dona no va tenir cap possibilitat de defensar-se i només va poder "demanar ajuda agònicament".

Els fills van presenciar l'atac

L'atac el van presenciar els dos fills menors d'edat de la parella, que aleshores tenien 10 i 17 anys. El nen més petit, recull la sentència, va sentir els crits "de pànic i auxili" de la seva mare, va sortir al passadís i se la va trobar estesa a terra. També va veure el seu pare intentant-se autolesionar amb el ganivet i va haver d'intervenir per treure-li de les mans. Com a conseqüència d'això, el menor pateix estrès posttraumàtic i ha de seguir tractament mèdic i psicoterapèutic.

La filla, que en tenia 17, també es va despertar alertada pels crits de la mare. La va anar a socórrer però la dona "va acabar morint entre els seus braços sense que ho pogués evitar". La noia també pateix afectacions emocionals i psicològiques per haver presenciat una escena que la sentència qualifica d'"aterridora".

A presó i indemnitzacions

El fiscal Enrique Barata va mantenir la petició de 34 anys de presó per a l'acusat i les tres acusacions (en nom de la família, de la Generalitat i de l'ajuntament) la van elevar a 35. La defensa va sol·licitar 19 anys.

Finalment, el magistrat condemna Bolívar a 23 anys de presó per l'assassinat amb les agreujants de parentiu i de gènere tenint en compte "la gravetat dels fets comesos". Per cadascun dels dos delictes de lesions psíquiques amb l'agreujant de parentiu fixa 4 anys de presó.

A més, la sentència imposa a l'acusat la prohibició d'apropar-se a menys de mil metres o comunicar-se amb els dos fills durant 10 anys. També li retira la pàtria potestat del fill que encara és menor d'edat. En concepte de responsabilitat civil, l'acusat haurà d'indemnitzar els pares de la víctima amb 62.000 euros, a cadascun dels fills amb 124.000 euros i a la germana de la dona amb 20.000 euros.