Una investigació a tres, entre els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, intenta aclarir, com a mínim, tres crims que les darreres setmanes s’han produït a Navarra i a Catalunya. En un primer moment semblaven aïllats, sense connexió. Tres pagesos assassinats mentre estaven al tros. Homes sense enemics. Sense problemes. Atacats per lladres, creien els investigadors. Un, fins i tot va semblar, en un primer moment, un accident. Ara, però, hi ha un fil que els connecta, si bé, oficialment, i pel secret de sumari, cap de les tres policies ho vol confirmar. 

Però ningú nega que és una de les hipòtesis que, ara mateix, tenen més força: un assassí en sèrie ha matat tres homes, tres pagesos, a la part nord de l’Estat. La Guàrdia Civil també treballa amb la hipòtesi que l’home que busquen per aquests tres crims va atacar un altre home fa menys de dos mesos. De moment no té nom, ni cara. Ni ha estat localitzat. Després del darrer crim, a la zona del Segrià, va fer-se escàpol, i després de saltar-se un control de trànsit dels Mossos en una carretera de la Noguera, va poder entrar a Andorra, travessar el país dels Pirineus, i entrar a França, on se li va perdre la pista. Però anem a pams.

Tres assassinats i un intent

El passat 23 de novembre un home de 68 anys, Pedro Oyón, va aparèixer sense vida en un tros de terra que l’home cuidava, a tocar de Tudela, a Navarra. Un treballador sanitari jubilat, sense cap enemic conegut. El van trobar entre unes oliveres que estava cuidant, una de les seves aficions d’ençà que estava jubilat. La Policia Nacional es va fer càrrec de la investigació de l’homicidi. 

El 21 de desembre, abans de Nadal, a Ribaforada, a menys de 20 quilòmetres de Tudela, es va trobar el cos sense vida de José Luis Aguado, un altre agricultor, de 80 anys. La Guàrdia Civil, el cos policial que va assumir en un primer moment la investigació, va apuntar que es podia tractar d’un accident. Però, al lloc dels fets, faltava una peça clau: l’Opel Astra de color vermell que va fer servir per anar de casa seva fins al tros. El robatori del cotxe va fer encendre les alarmes. L’autòpsia va revelar que l’home havia patit un fort cop al cap. I de l’agressor, ni rastre.

I el cotxe va aparèixer a 220 quilòmetres. Més enllà de no saber com hi va arribar —havia de passar per Saragossa, sense ser detectat per cap càmera—, el cotxe va ser trobat un dia a inicis de 2024. Una patrulla de la policia municipal de Lleida el va localitzar i per les plaques van confirmar que es tractava d’un cotxe robat a Navarra. L’endemà de la troballa, un altre pagès va aparèixer mort, el dia 5 de gener. Ramon Rosell, un conegut jugador de tenis taula, de Vilanova de la Barca, va ser trobat amb un fort cop al cap mentre estava esporgant en una finca a cinc minuts del poble. 

Investigació de la mort de l'home trobat a Vilanova de la Barca / Oriol Bosch
Investigació de la mort de l'home trobat a Vilanova de la Barca, la tarda dels fets / ACN

Havia d’anar a dinar a casa, amb la seva dona, però no s’hi va presentar. Van anar al tros a buscar-lo i el van trobar mort. Com en el cas de Ribaforada, la falta del vehicle va fer encendre les alarmes. Tenien les plaques de matrícula de l’Opel Astra del Ramon i els Mossos van activar una operació Gàbia per intentar-lo caçar, però ja no hi van ser a temps. Al voltant de les cinc de la tarda la Policia d’Andorra va avisar la policia catalana que el vehicle havia travessat la frontera. Les imatges de les càmeres de seguretat que va anar passant no poden aportar gaire informació a la policia per poder-lo identificar. 

Però la similitud dels tres crims fan pensar a la policia, que treballa conjuntament amb la resolució d’aquest inquietant cas, que l’autor pot ser la mateixa persona. El Ramon, el José i el Pedro eren homes d’edat avançada, que estaven sols treballant al camp i en una zona allunyada de nuclis urbans. Però fins ara, la policia no tenia testimonis. Les tres víctimes d’aquest suposat assassí en sèrie de pagesos eren morts. 

Un testimoni que pot ser clau

Segons han detallat els Mossos d’Esquadra a ElCaso.cat, l’equip conjunt d’investigació avança i ja tenen una descripció de l’home que pot ser l’autor dels tres crims. La Guàrdia Civil té el testimoni d’un pagès de la frontera entre la Rioja i Navarra que uns deu dies abans del primer crim va ser atacat per un home, també quan estava treballant en un camp d’oliveres. Podria ser la primera víctima d’aquest assassí en sèrie, però, en aquest cas, es va poder salvar de l’agressió mortal. 

La policia treballa amb la hipòtesi que aquell home sigui el mateix que busquen. Un home alt, fort i molt moreno. El pagès assegura que el va atacar quan li va recriminar que li estava robant olives. Va poder marxar de la zona i evitar que seguís l’agressió. És el primer testimoni que els investigadors de les tres policies creuen que va poder veure, i podria identificar, l’home que creuen que és l’assassí en sèrie.

Els Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil treballen de manera conjunta, també en col·laboració amb la policia francesa, per tal de poder identificar l’home. No consta, ara per ara, que li hagin pogut posar nom, però fonts de la investigació asseguren que avancen a bon ritme. Tampoc s’ha conegut què pot moure aquest home. Els investigadors han descartat, ara per ara, que els tres pagesos morts tinguessin cap mena de relació entre ells, actual o antiga. Tampoc consta que aquest suposat assassí que busca la policia hagi tornat a actuar.