Gran indignació a Gijón (Astúries): arxiven el cas d'uns policies i uns agents de seguretat implicats en la mort d'Eleazar García, un jove amb una discapacitat del 75% que va morir després de ser immobilitzat i detingut.

Mor Eleazar García

Els fets es remunten al 8 de setembre del 2019: Eleazar García, el jove mort, havia anat a veure un partit de futbol amb el seu pare a l'Estadi del Molinón de Gijón. El que havia de ser un dia per gaudir en família, es va acabar convertint en un autèntic infern.

Eleazar García, un jove gitano de 30 anys amb una paràlisi cerebral greu i una discapacitat del 75% va entrar a l'estadi amb el seu pare i, sense voler, es va desorientar i va sortir de l'estadi i, al cap d'una estona, va intentar entrar-hi de nou, però no portava l'entrada a sobre.

Els treballadors li van dir a l'Eleazar que, sense l'entrada, no podia tornar a entrar a l'estadi i, segons els agents de seguretat, el jove de 30 anys es va començar a posar molt agressiu i que, fins i tot, va pegar una treballadora de Prosegur, informa ElDiario.es. 

Els vigilants de seguretat el van immobilitzar fins que van arribar els agents de la Policia local. Segons els familiars de l'Eleazar, l'actuació dels vigilants va ser completament desproporcionada, igual que la detenció dels policies, la qual cataloguen d'il·legal: "El van immobilitzar amb les mans a l'esquena i li van pegar reiteradament, causant-li innumerables contusions i erosions", explica l'acusació, que també ha remarcat darrere la seva mort, s'amaga un homicidi racista, d'abús de poder i, a tot això, li van sumar que l'home tenia un grau alt de discapacitat.

L'acusació demanava 15 anys de presó pels fets

Mentre estava immobilitzat, va començar convulsionar fins que, al cap de poca estona, el van traslladar a l'hospital, on va acabar morint a causa d'una parada cardiorespiratòria, presumptament, causada arrel de l'actuació desproporcionada per part dels policies i dels vigilants. La família de la víctima demanava 15 anys de presó pels implicats per diversos delictes: homicidi imprudent, un delicte de lesions, un altre contra la integritat moral i per detenció il·legal.

Eleazar García / Cedida

Eleazar García va morir després de ser immobilitzat i detingut per uns policies i uns vigilants a Gijón (Astúries) i l'Audiència Provincial ha arxivat el cas / Cedida

L'Audiència Provincial arxiva el cas

La jutgessa instructora pensa que hi ha indicis suficients per investigar el cas per un presumpte homicidi imprudent. No obstant això, malgrat la gravetat dels fets, l'Audiència Provincial de Gijón ha arxivat el cas perquè consideren que la mort del gitano es deu a "causes naturals", tot i que reconeixen que l'estrès que va patir Eleazar durant la immobilització i la detenció també va influir en la seva mort.

Respecte a les lesions per la detenció policial, asseguren que va ser proporcionada, ja que el jove s'estava comportant d'una manera molt agressiva. La família de l'Eleazar García s'ha mostrat completament en contra de què s'arxivi el cas i han presentat un escrit demanant que es torni a reobrir, ja que consideren indignant que el jove hagi mort i que no hi hagi culpables.