Cultivar marihuana s'està convertint en un negoci de risc. L'alta rendibilitat que ofereix aquesta droga, sumada a la baixa punibilitat a l'estat espanyol, fa que moltes bandes s'hagin professionalitzat en el cultiu i exportació de marihuana per tot Europa. Però com més diners genera el negoci, més persones hi volen prendre part, i a més gent i més diners, més interessos, que, en el camp de la delinqüència, és més violència.

Les Unitats d'Investigació (UI) de les comissaries dels Mossos d'arreu del país estan saturades. Tenen més informació de plantacions que no pas hores per desmantellar-les. Una d'aquestes unitats que no arriben a totes les plantacions és la de Reus, que dóna cobertura al Baix Camp i al Priorat. És justament a la comarca del Baix Camp on la setmana passada els Mossos d'Esquadra van desarticular una banda que conreava marihuana en una finca de Botarell, a uns vuit quilòmetres de Reus, però amb la particularitat que ho feien armat fins a les dents.

Un helicòpter per esbrinar què amagava la finca

Els responsables de la plantació, per evitar assalts de bandes rivals, es van armar, van augmentar mesures de protecció, feien rondes de vigilància i tenien gossos de races perilloses per evitar la intrusió i robatori de la marihuana. Des del mes de maig que els Mossos anaven darrere d'aquesta organització, liderada per cinc homes, quatre espanyols i un marroquí, que tenien una gran plantació protegida amb tanques en aquesta zona del Baix Camp. Tot i que la policia no tenia visibilitat a l'interior, l'olor que sortia de la finca era clarament de marihuana.

La investigació la va assumir la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Camp de Tarragona que va demanar la col·laboració de l'helicòpter dels Mossos per sobrevolar la finca i esbrinar què s'hi amagava. Les sospites es van confirmar i els policies van veure una plantació molt gran i també van detectar l'existència d'una caseta amb una construcció adossada al terrat en la qual hi havia una cadira que probablement servia per dur a terme un punt de guaita per fer vigilàncies.

Assalt del GEI a la finca protegida pels narcos

Una de les edificacions tenia una porta blindada, inhabitual en aquest tipus construcció rural, i finestres reixades, que només s'entenen en un context d'autoprotecció. A més disposaven de tres gossos de races potencialment perilloses, entrenats per a oferir una resposta en cas d'un eventual atac, segons els Mossos.

Mossos Armes

Imatge de les armes que van trobar els Mossos d'Esquadra a la finca de Botarell / CME

Quan van tenir tots els indicis clars, i després de demanar autorització judicial, els Mossos van organitzar l'assalt a la finca per detenir els cinc homes. La matinada del 14 de juny el Grup Especial d'Intervenció (GEI) dels Mossos, donat el risc potencial que suposava el fet que hi hagués diverses persones armades al seu interior, va rodejar la finca i va assaltar els espais on hi havia els homes responsables de la plantació. Durant la preparació de l'accés al terreny es va poder comprovar com almenys dos dels integrants del grup criminal estaven fent rondes de vigilància, fet que va obligar als operadors del GEI a coordinar-se per dur a terme l'assalt amb èxit.

Una finca a proves d'assalts: armes, sensors de vigilància i gossos

A l'interior de la finca els Mossos van confirmar almenys dos punts de vigilància a part de la mateixa caseta. En un hi havia un cinturó amb munició per a una de les escopetes, un matxet i un objecte contundent similar a un mall. Aquest era el punt més allunyat de la caseta, que permetia controlar el cultiu de marihuana des de l'extrem contrari i disposava de sensors volumètrics de moviment que l'envoltaven.

La vigilància era de 24 hores al dia. Els Mossos van trobar cinc persones a l'interior, però en canvi només tres llits, un fet que fa pensar que mentre tres dormien els altres dos feien tasques de guàrdia i guaita. A l'escorcoll s'hi van localitzar dues armes llargues (escopetes de caça) i dues pistoles, així com gran quantitat de munició de foc real, a més de múltiples armes blanques i objectes contundents fabricats pels investigats. Els investigadors van poder desmantellar més de 2.200 plantes de marihuana.

El 16 de juny els detinguts van passar a disposició judicial i el jutge va decretar el seu ingrés a presó.