Els Mossos d’Esquadra investiguen la mort de dues persones, de 40 i 42 anys, que aquest diumenge van ser localitzats sense vida a l’interior d’una barraca al marge esquerre del riu Besós, al terme municipal de Montcada i Reixac, Vallès Occidental. Tot i que encara està la investigació en marxa, es descarta que es pugui tractar d’una mort criminal i els Mossos d’Esquadra treballen amb la hipòtesi d’una possible intoxicació després d'encendre un foc per escalfar-se.

Al voltant de les tres de la tarda, un familiar d’una de les persones mortes va alertar a la policia local de la troballa dels dos cadàvers. Ja no es va poder fer res per salvar la vida a les dues persones adultes. 

Dues persones mortes a l’interior d’una barraca

La policia local de Montcada va activar els Mossos d’Esquadra, que es van fer càrrec de les investigacions. La policia també investiga si les dues persones que van morir aquest diumenge vivien a la barraca o si nomçés hi estaven de pas. Tot i això, segons l’alcaldessa del municipi, Laura Campos, s’assegura que les dues víctimes mortals “malvivien” a la barraca. 

Montcada

Imatge de la zona de barraques al marge esquerre del riu Besòs, a Montcada i Reixac / Cedida

Les investigacions de la policia catalana hauran d’aclarir què va passar i confirmar que es tracta de dues víctimes mortals. Segons els indicis recollits, les dues persones van intentar escalfar-se fent un foc i haurien partit una intoxicació mortal. Les diligències policials i judicials seran claus per confirmar-ho. El que sí que han confirmat fonts de la policia catalana a ElCaso.cat que els dos cossos no presenten signes de criminalitat. 

L’alcaldessa reclama “ajuda”

La zona a la qual vivien les dues persones mortes es troba al marge esquerre del riu Besòs, proper a la carretera de la Roca i s'hi acumulen nombrosos residus i barraques en precari estat en les quals es refugien persones sense llar, tal com han explicat fonts del consistori de Montcada i Reixac. Des de l’Ajuntament s’assegura que no tenen un registre de totes les persones que viuen en aquesta zona de barraques a tocar del riu Besòs. 

Campos, per la seva banda, reclama ajuda per intentar donar solucions a les persones que malviuen en aquesta zona del seu municipi. En una piulada, l’alcaldessa d'En Comú Podem, assegura que “portem temps intentant trobar solucions amb totes les administracions implicades” i envia un missatge reclamant “ajuda”. Si bé el consistori coneixia l'existència d'aquest assentament il·legal, no han pogut fer res per evitar la desgràcia. Fa poc temps a Barcelona, també en un infrahabitatge conegut pel consistori d'Ada Colau, van morir quatre persones, una parella adulta i els seus dos fills menors d'edat.

Olla de pressió, segons l'alcaldessa

Campos defineix el barraquisme de la llera del Besòs com una "olla de pressió" que pot esclatar en qualsevol moment des del punt de vista social com ambiental. L'alcaldessa recorda que el Consorci del Besòs compta amb un projecte per enderrocar les barraques i recuperar l'espai natural que s'ha de poder impulsar. "Només la gestió de residus costaria més de 3 milions d'euros", exclama Campos, una quantitat que admet que Montcada i Reixac no pot invertir i tampoc liderar en solitari. L'alcaldessa demana que Diputació de Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona i Generalitat de Catalunya es posin d'acord per "protegir i preservar" el Besòs.

En aquest sentit, també el nou moviment veïnal sorgit a l'Eix Besòs reclamava la setmana passada, en una entrevista a l'ACN, més inversions al territori per lluitar contra la pobresa, la vulnerabilitat i la delinqüència en aquests barris de les grans ciutats metropolitanes a l'entorn del riu Besòs.