Marinella Beretta és una dona italiana de 70 anys que ha aparegut morta aquesta setmana. El cos va ser trobat assegut en una butaca de casa seva, a prop del conegut llac de Como, al nord del país, i es calcula que feia més de dos anys que estava morta. La notícia ha commocionat la societat italiana, ja que ningú no havia denunciat la seva desaparició ni s'havia preocupat després de tant temps sense veure-la.

Marinella, una dona morta des de feia dos anys

A començaments d'aquesta setmana, els bombers van acudir a un habitatge del municipi de Prestino, una localitat del nord d'Itàlia propera al llac de Como. Havien estat alertats pels veïns sobre el perill que suposaven uns arbres situats en un jardí privat. En accedir al domicili, els bombers van trobar el cadàver d'una senyora d'uns 70 anys, que ha estat identificada com Marinella Beretta i que es trobava momificat.

I és que, després de les proves forenses, s'ha conclòs que la dona havia mort fa més de dos anys, tot apunta que de forma natural, segons les primeres investigacions. En aquest tipus de casos sempre es dispara la mateixa incògnita: com és que ningú no l'havia trobat a faltar? Perquè els veïns asseguraven que no la veien des de setembre de 2019 i van al·legar que creien que la casa estava deshabitada i que la dona s'havia mudat després de vendre la casa.

Trobada asseguda a la seva butaca pels bombers

L'alcalde de Como, Mario Landriscina, explicava en un comunicat que l'ajuntament es farà càrrec de l'enterrament, ja que la dona no tenia familiars i ressaltava que aquesta "tragèdia va tenir lloc en un context complicat per la pandèmia, en una ciutat tancada i aïllada." Afegia també que "Aquest hauria de ser un moment de reflexió sobre aquest exemple de solitud que realment hauria de portar-nos a millorar i canviar certes dinàmiques".

Mario Landriscina / Arxiu|Arxivament

L'alcalde, Mario Landriscina / Arxiu

Perquè ningú no la va recordar en dos anys ni es va sorprendre davant de la quantitat de correu que s'acumulava davant la porta de la seva casa a la localitat italiana. La intenció de l'alcalde ara és que no estigui sola en el seu últim adeu, tal com recalcava Landriscina en el seu comunicat als habitants de Prestino: "Hem de convertir-nos en la seva família i participar en la mesura possible en el funeral". La cerimònia encara no té data fixa mentre el fiscal de Como ha ordenat una investigació per aclarir les causes de la mort de la Marinella, que ubiquen a finals de 2019.

La principal hipòtesi dels agents és que la dona patia una malaltia que ni tan sols li va permetre aixecar-se de la butaca en la qual van ser trobades les seves restes per demanar ajuda. Tanmateix, l'alcalde lamentava també: "Aquesta pobra senyora no era coneguda en els serveis socials i ningú no s'havia queixat de la seva desaparició, segons tinc entès. Una mala història que planteja interrogants sobre la solitud i potser sobre les relacions de veïnatge". Les investigacions també proven de verificar si Marinella Beretta realment no tenia cap familiar que l'acompanyi en l'últim adeu.