Alexandros Lampis, futbolista de l'Ilioupoli FC de la Tercera Divisió de Grècia, ha mort aquest dimecres després de patir una aturada cardíaca durant el partit que enfrontava al seu equip i l'Ermionida. L'esportista de 21 anys no va poder ser atès a l'estadi perquè no hi havia ni una ambulància ni un desfibril·lador disponible.

Els mitjans locals del barri d'Ilioupoli afirmen i denuncien que el club no disposar de cap d'aquests elements, ja que la vida d'Alexandros Lampis es podria haver salvat d'haver actuat ràpidament i amb el material adequat. El partit va acabar sent suspès.

Lampis va patir una aturada cardíaca cinc minuts després de començar partit va caure sobre la gespa i no reaccionava, els seus companys i rivals es van apropar a ell per ajudar-lo, també ho va fer el cos mèdic d'ambdós equips. Tot i això, no van poder fer res per salvar la seva vida. De fet, l'ambulància va tardar uns 20 minuts a arribar, una mica inacceptable.

L'equip en el qual jugava, l'Ilioupoli FC ha emès un comunicat a les seves xarxes socials en el qual han donat el seu últim adeu al futbolista grec: "El nostre Aleko, el nostre amic, el nostre germà, et vas ser tan injustament. Tot l'equip, tota la ciutat està de dol avui. Les paraules no surten tenim un dolor insuportable i un nus a l'estómac. Bon viatge Alexandros".

Problema recurrent en el futbol

Ja hi ha hagut diversos jugadors de futbol professional que han tingut problemes cardíacs durant els partits. El cas més mediàtic va ser el de Christian Eriksen, el danès es va desplomar en el partit durant l'Eurocopa disputada aquest mateix estiu. Per sort, els metges van poder socórrer-lo a temps i li van salvar la vida. De fet, la intervenció del seu company Simon Kjaer va ser clau per a això.

Afortunadament, Eriksen ha pogut continuar amb la seva carrera i l'últim dia del mercat de fitxatges ha fitxat pel Brentford de la Premier League després que acabés el seu contracte amb l'Inter de Milà en no poder jugar en la Sèrie A amb un marcapassos.

Lampis / Instagram

A la lliga de Qatar va passar una succès similar, el defensa Ousmane Coulibaly va patir una aturada cardíaca i James Rodríguez, exjugador del Reial Madrid, li va col·locar el cos perquè pogués respirar sense problemes abans que els metges de l'equip arribessin a socórrer-lo. El de Mali va qualificar el colombià d'"heroi" i li va agrair la seva ràpida reacció durant el partit.

Un cas menys dramàtic, però molt mediàtic va ser el de Sergio 'Kun' Auguri, exjugador del Barça, que va notar un fort dolor al pit mentre jugava amb el club català i va decidir demanar el canvi. Després de sotmetre's a diverses proves es va dictaminar que s'havia de retirar del futbol professional després d'una carrera reeixida en la qual va aconseguir molts títols amb el Manchester City.

Els desfibril·ladors als recintes esportius

Molts d'aquests problemes han conscienciat gran part de la població i han fet que moltes entitats esportives i ajuntaments posin un desfibril·lador als seus recintes per evitar una tragèdia. Ha deixat de ser considerat un luxe per ser una necessitat.

Una actuació ràpida pot salvar-li la vida a l'esportista, tal com vam veure amb Christian Eriksen i Ousmane Coulibaly. A Espanya molts equips, de totes les categories, han optat per incloure aquest element i és una mesura que tots valorem i aplaudim.