Un nou brot de salmonel·la inunda diversos països d'Europa i fins i tot arriba als Estats Units. L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, per les seves sigles en anglès) i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, per les sigles en espanyol) ha ampliat a 335 el nombre d'afectats amb tres tipus de Salmonella Enteritis que està directament relacionat amb la carn de pollastre i els productes carnis d'aquest, com el kebab. De fet el consum d'aquest darrer producte és el principal sospitós d'aquest bacteri que pot presentar diarrea greu o lleu, febre i, en alguns casos vòmits, tot i que també d'altres infeccions al torrent sanguini de molt greus, especialment en nens petits o persones d'edat avançada.

La gran majoria dels casos s'han ubicat a catorze països de la Unió Europea i l'Espai Econòmic Europeu, així com al Regne Unit i els Estats Units. Fins a finals d'agost hi havia un total de 134 casos humans identificats a onze estats de la UE, que ara augmenten fins a 335 en tres més del continent. Això ha vingut després que les autoritats de seguretat alimentària d'Àustria, Dinamarca i Itàlia investiguessin deu productes alimentaris, dels quals van trobar sis contaminats per Salmonella Enteridis ST11 cluster 1 i/o 2. A més de set productors finals ubicats a Polònia i un més a Àustria. La traçabilitat va revelar que tres kebabs contaminats per salmonel·la compartien diversos operadors d'empreses alimentàries poloneses, la qual cosa suggereix que existeix una pauta entre els casos austríacs, danesos i italians.

On es troba l'origen de la salmonel·la als kebabs de pollastre d'Europa?

Els kebabs de pollastre i la carn d'aquesta au contaminats són els vehicles més probables per les infeccions humanes notificades els darrers mesos a Europa. Tot i això, encara no s'han realitzat les pertinents proves microbiològiques concloents i d'una traçabilitat exhaustiva, per la qual cosa no s'ha pogut confirmar ni excloure el paper dels productes finals identificats, els seus proveïdors i la possible implicació d'altres operadors d'empreses alimentàries com a fonts de les infeccions. Els científics preveuen que es donin nous casos d'aquest brot que ja ha traspassat fronteres però que a hores d'ara encara no s'ha trobat l'origen i, per tant, l'emissor.