La borrasca Filomena es desestabilitza i reactiva fortes nevades a cotes molt baixes a Catalunya.

Es reactiven les nevades

Tot i que les previsions del pas de la borrasca Filomena per Catalunya indicaven que diumenge minvaria, la inestabilitat del temporal ens porta una reactivació de les nevades a cotes molt baixes, de poc més de 100 metres.

Continua el temporal de neu a 100 i 200 metres d'altitud a les comarques de Tarragona i Lleida, amb gruixos de més de mig metre de neu a municipis de la Terra Alta, Ribera d'Ebre i Priorat.

Nieve Priorat 2021 / Carolina Monreal

Al Priorat segueix nevant en un temporal històric / Carolina Monreal

També s'han registrat gruixos d'entre 30 i 40 centímetres al sud del Segrià, Les Garrigues i el Pla d'Urgell.

Segueix nevant fort a la Noguera i la part sud del Pallars Jussà.

Pla d'Emergències a Barcelona

Al litoral català, especialment a la part central, de la zona de Barcelonès i Baix Llobregat, s'han activat les alertes per forts vents i onades de fins a 5 metres.

L’Ajuntament de Barcelona ha activat el Pla Bàsic d’Emergències Municipal per mal estat de la mar, i el Pla Municipal d'Emergència per neu i gel.

A les comarques del litoral de Barcelona i Girona, la cota se situa a 500 metres i puja progressivament. Tot i això, les precipitacions en forma de pluja estaran presents durant tot el dia i de forma intermitent.

Alerta per fred i gelades després de la borrasca

A partir de dilluns es preveu que la borrasca comenci a minvar, deixant el sol com a principal protagonista de la setmana.

No obstant això, el fred no remetrà i salten les alarmes per perill amb el gel.

El fred de les nits i matinades farà que la neu quedi glaçada i converteixi les carreteres, sobretot secundàries que triguen més a netejar-se, en autèntiques pistes de patinatge, amb la formació de plaques de gel.

N240 a Terra Alta / Cedida

Salten les alarmes per la possible formació de gel a les carreteres després de la borrasca / Cedida

A les planes interiors de Lleida i la Vall de l'Ebre i Vic es formaran boires gebradores importants aquesta setmana vinent.

Si bé la borrasca Filomena té les hores comptades, el principi de 2021 no serà gaire fàcil, meteorològicament parlant.

Seguit d'aquest temporal que ha col·lapsat ciutats arreu d'Espanya i desenes de carreteres catalanes, arribarà el fred i la possibilitat de gelades.