Els Mossos d'Esquadra alerten d'una nova estafa phishing que suplanta al Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) amb un correu electrònic que envien amb el pretext que la persona que rep el missatge té un procés laboral pendent. Per fer l'engany més creïble, al mail es mostren totes les dades d'aquest tràmit, des del número de l'expedient fins a l'òrgan encarregat de dur a terme el tràmit, tot amb la finalitat de fer-lo el més autèntic possible.

Al final del correu apareix un enllaç que, en teoria, redirigeix a la pàgina oficial del Ministeri de Treball, explicant que des d'allí, la persona pot descarregar-se un PDF amb més detalls sobre aquest procés. No obstant això, aquest link el que fa és descarregar un codi maliciós que contamina l'ordinador o el telèfon mòbil des d'on s'hagi obert, que pot robar fàcilment totes les dades de la víctima, tant personals, com el DNI, com financeres, és a dir, les claus del banc, etc. 

Un missatge molt treballat 

Els estafadors han posat tot el seu enginy en aquest missatge, ja que, a primera vista, és exactament igual a un e-mail real enviat pel SEPE. En aquest sentit, té el logotip del Ministeri de Treball, del Govern espanyol, així com el del SEPE. 

L'assumpte del correu electrònic indica un "avís extrajudicial de la justícia". Al cos, per crear una sensació d'urgència en el receptor, demanen que "es prengui coneixement de la present notificació en el termini establert per la llei". 

Què fer en cas d'haver clicat l'enllaç  

Des de l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) avisen que el millor que podem fer és esborrar directament qualsevol correu electrònic sospitós. En cas d'haver descarregat el PDF, però sense obrir-lo, s'haurà d'eliminar definitivament, també de la paperera de reciclatge. Finalment, si s'ha seguit l'enllaç maliciós, és molt important desconnectar el dispositiu d'Internet per a evitar que es propagui a altres aparells. Caldrà sanejar el sistema operatiu amb un antivirus per tal d'eliminar aquest malware i, per descomptat, posar una denúncia davant la policia. En qualsevol cas, es pot demanar ajuda a través de la Línia d'Ajuda en Ciberseguretat