Els Mossos alerten d'uns missatges que fingeixen ser empreses de paqueteria i que acaben descarregant un virus al mòbil per robar dades personals i bancàries.

Missatges SMS falsos: la nova estafa

L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, juntament amb els Mossos d'Esquadra, alerten d'una nova estafa a través del mòbil.

En aquesta ocasió es tracta de missatges SMS que contenen un enllaç. En clicar-lo, dirigeix a una pàgina maliciosa que pot descarregar un virus al telèfon per robar dades personals.

Estafa SMS / Twitter Mossos d'Esquadra

Alerta per una nova estafa per SMS amb el nom propi que pot descarregar un virus i robar les dades / Mossos d'Esquadra

Aquests missatges són perillosos per la seva gran credibilitat: es fan passar per grans empreses d'enviament de paquets com Amazon, Correos, Fedex, DHL, etc. i els SMS es dirigeixen a les víctimes amb el nom propi. És un frau que es coneix om a SMSing.

Un clic et pot robar les dades bancàries

La intenció dels estafadors és que la víctima faci clic a l'enllaç que s'adjunta.

En fer-ho, de forma automàtica, es descarrega una aplicació mòbil per tenir accés directe a les dades de l'usuari.

L'aplicació podrà fins i tot instal·lar un virus conegut com a troià, que permet els delinqüents accedir a les dades dels comptes bancaris més sensibles, informava també la Policia Nacional fa uns dies en un comunicat.

Portátil Amazon / Pixabay

Les empreses de paqueteria acostumen a tenir un servei al seu web per saber si el paquet ha arribat / Pixabay

Si no heu demanat res per internet ni teniu constància de cap paquet, no contesteu al missatge, esborreu-lo i, sobretot, no feu clic a l'enllaç.

Si, al contrari, heu demanat alguna cosa, també mantingueu-vos alerta i assegureu-vos que és un web fiable i que el missatge prové de l'empresa de forma oficial.

Es pot comprovar el correu electrònic per veure l'estat del paquet demanat, moltes companyies fins i tot poden informar d'on es troba en cada moment l'enviament.

Què fer per evitar caure en la trampa?

Per evitar caure en la trampa, podem anar amb compte amb les pistes més sospitoses: un enllaç que no coneixem o amb nom estrany, que no es correspon amb el de l'empresa que ens ha d'enviar el paquet, per exemple.

Repartidor Fedex / Pixabay

Una estafa per SMS per recollir paquets pot robar les dades bancàries / Pixabay

Un altre consell és no instal·lar aplicacions de tercers, ja que cap empresa de paqueteria exigeix els usuaris la instal·lació per fer el seguiment del paquet.

En cas que l'aplicació suposi una forma més còmode de gestionar la comanda i la volem descarregar, ens haurem d'assegurar que és l'oficial i que està impulsada per empreses reals.

Això ho podem esbrinar un cop volem descarregar l'app des de la botiga PlayStore de Google o l'AppStore d'Apple.

Podem veure si en tenen moltes descàrregues, opinions d'altres usuaris i qui l'ha creat.

Davant qualsevol dubte, no descarregar ni clicar res

En cas de no voler l'aplicació, els webs de les empreses haurien de facilitar la informació de la nostra comanda. També pot ser que la informació real hagi estat enviada al nostre correu electrònic.

Tampoc s'han d'obrir enllaços que demanin donar dades personals a través d'internet ni descarregar cap arxiu si dubtem de la seva procedència.

Davant qualsevol sospita, les autoritats aconsellen denunciar per telèfon o a través de les xarxes socials els SMS potencialment fraudulents perquè hi hagi constància dels fets i la policia hi pugui investigar. Tanmateix, no cal fer una denúncia formal si no s'ha estat víctima d'una estafa directament.