Alerta policial per una nova tècnica de robatori en cases. Aquest mètode permet als lladres entrar als domicilis sense forçar el pany, deixant poc rastre del delicte. Així ha informat la policia i així ho fan.

Nova alerta policial per a robatoris

Es diu "impresioning" i és un mètode per a robatoris amb força en domicilis personals. A diferència d'altres mètodes, que forcen o trenquen panys, aquest mètode deixa la porta intacta, dificultant la recollida d'evidències del delicte.

Pany porta / Flickr

Pany d'una porta / Flickr

L'alerta policial arriba en aquest cas des de la Direcció Superior de Policia de La Rioja, que han detectat diversos casos d'aquesta nova estratègia. En una nota, la Direcció ha explicat aquest divendres que el mètode consisteix a col·locar làmines d'alumini deformables a l'interior del pany, que són imperceptibles a primera vista.

Obren la porta sense forçar el pany

Aquestes làmines, quan entrem a casa, graven les marques de la clau original i permet als lladres entrar amb una clau mestra, que obre la porta com una de normal, sense deixar rastre d'haver forçat el pany.

Pany amb claus / Flickr

Pany d'una porta amb claus / Flickr

L'"impresioning" és similar al mètode del "bumping", utilitzat per grups organitzats i que consisteix a obtenir còpies de les claus sense necessitar l'original i també sense deixar rastre ni forçar els forrellats.

"Impresioning" i "bumping"

Tal com detalla el comunicat policial, els dos sistemes faciliten la impunitat dels delinqüents i dificulten la investigació dels robatoris comesos amb aquests procediments.

A més, afegeixen, en les últimes operacions portades per la Direcció Superior de Policia de La Rioja, s'han confiscat nombroses eines, rossinyols i varetes d'alumini deformable, amb els quals els lladres accedien als habitatges.

Claus porta / Flickr

Claus de casa / Flickr

D'altra banda, la Policia Nacional també adverteix de diversos mètodes utilitzats pels lladres per esbrinar si estem o no a casa i poder entrar a robar. Per saber si la porta de l'habitatge s'obre amb regularitat o si està tancada durant dies, instal·len marcadors.

Marcadors a les portes per saber si som a casa

Hi ha molts tipus d'aquests marcadors, que passen per sistemes més rudimentaris com bastonets de fusta col·locats entre el terra i la porta, que cauen quan la porta s'obre o queden intactes i mostren que ningú no l'obre.

Els més preocupants i sofisticats, que s'han detectat en diverses ocasions aquest any, són de plàstic o fins i tot de goma d'enganxar i silicona.

Marcadors - CME Mossos

Marcadors de silicona / Mossos d'Esquadra

Els de plàstic són petits clips transparents, que es col·loquen entre la porta i el marc i que també cauen en obrir-se, mostrant un habitatge transitat i, per tant, de difícil accés.

Els últims són fins i tot més discrets: uns fils de goma d'enganxar o silicona gairebé imperceptibles que es posen formant una espècia de teranyina entre marc i porta i que es trenquen en ser oberta.

En tots aquests casos, els lladres busquen que els marcadors estiguin intactes diversos dies, mostrant que el domicili és buit i ningú no els sorprendrà quan perpetrin el robatori.