Desgràcia al pic Balaitus, als Pirineus aragonesos. Aquest dilluns un escalador de 49 anys ha mort i una escaladora de 48 anys ha resultat ferida greu en caure'ls a sobre una roca de grans dimensions mentre asseguraven un altre escalador, un home de 52 anys, tal com ha explicat la Guàrdia Civil d'aquest indret d'Aragó. L'home mort és Jesús Serrat, president del CE L'Esquirol, segons ha informat Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), que s'han mostrat consternats per aquesta pèrdua.

Persones amb experiència a la muntanya

Segons les primeres informacions, els tres escaladors són veïns de diversos diferents municipis de Barcelona, es tracta de persones amb experiència a la muntanya. La policia, un cop feta l'extracció del cadàver i la retirada dels ferits, han obert una investigació per aclarir els fets.

La ferida greu ha rebut un fort traumatisme al cap i ha estat evacuada en l'helicòpter de la Guàrdia Civil fins a Panticosa, on l'ha recollit un helicòpter medicalitzat que l'ha traslladat a un hospital de Saragossa.

Pel que fa al tercer escalador, ha resultat il·lès, però ha hagut de ser evacuat per l'estat de xoc en què es trobava. Segons les informacions recollides per la Guàrdia Civil, l'accident es va produir abans de les dotze del migdia d'aquest dilluns. A aquella hora el cos ha rebut un avís des del refugi de Respomuso que informava de l'accident al vessant sud del pic Balaitus, un dels tres mils de més renom d'aquesta zona del Pirineu.

Complicat rescat de l'escalador mort

El rescat dels escaladors no ha estat una tasca fàcil pels agents de muntanya de la Guàrdia Civil. El lloc de l'accident era d'accés difícil i ha obligat la policia a desplegar un helicòpter. S'han helitransportat els agents a uns cent metres per sobre dels accidentats, que han baixat fent ràpel fins allà on eren. Un cop hi han arribat han comprovat que un dels escaladors era mort i l'altra estava ferida greu amb un fort traumatisme al cap.

Els especialistes en muntanya de la Guàrdia Civil creuen que l'accident s'ha produït en desprendre's una roca de grans dimensions quan un tercer escalador progressava per sobre de la reunió des d'on els altres dos l'asseguraven. L'escalador que estava més amunt ha pogut agafar-se en un sortint de la muntanya, però els dos companys, que estaven en una zona inferior, no han pogut evitar l'impacte.

A l'espera de l'autòpsia de Jesús Serrat

El cos del finat, Jesús Serrat, ha estat traslladat al dipòsit de cadàvers d'Osca a l'espera de l'autòpsia, que es realitzarà aquest dimarts. La ferida greu ha estat traslladada en helicòpter a Saragossa mentre que el tercer escalador també ha estat evacuat en helicòpter perquè es trobava en estat de xoc, segons han explicat fonts de la Guàrdia Civil.