Aquest dijous, 10 de març, es compliran 15 anys des que desaparegués el petit Yéremi Vargas, que tenia 7 anys quan se li va perdre la pista mentre jugava en un descampat a prop de l'habitatge familiar en Veïnat, en Santa Lucía de Tirajana (Gran Canària), i la seva família continua lluitant perquè es faci justícia.

La mare de Yéremi, Ithaisa Suárez, ha assegurat a les seves xarxes socials que el cas del seu fill no només canvio les seves vides, sinó que va ser "un abans i un després per a tothom", fent especial recalcament en què encara continuen lluitant perquè s'aclareixi el succeït i matisant que ho estan fent "amb milers de traves per part de la justícia".

"La meva impressió és només una", va agregar, "i al meu parer en comptes de voler fer justícia desitgen buscar una decisió per tornar a tancar (el cas), però nosaltres lluitarem. Sento impotència, ràbia i dolor". Així mateix, va insistir que lluitaran "fins al final" perquè se sàpiga el que va passar amb Yéremi. "No em penso rendir i penso dir totes les veritats. Nosaltres no volem revenja, hem demanat justícia pacíficament", va incidir.

De la mateixa manera, ha agraït la Guàrdia Civil per donar-los suport en la seva recerca "cada any que van poder fer-ho i sé que tornaran a fer-ho quan se'ls deixi treballar", així com "a totes les persones que estan amb nosaltres per recolzar-nos sempre".

Les hipòtesis que s'investiguen

La investigació, que no ha cessat en tots aquests anys encara que el cas actualment està tancat, va fer un nou gir quan la Guàrdia Civil va anunciar el 3 de març de 2012 que tenia nous dades sobre un vehicle i roba del menor, demanant la col·laboració ciutadana esperant que aquests contribuïssin a mantenir viu el cas a partir d'algun detall proporcionat pels veïns.

Yeremi EP (2)

La família de Yeremi Vargas i l'advocat de la mare / Europa Press

Així, l'any 2012, la Guàrdia Civil va treballar sobre diverses hipòtesis, tals com revenja familiar, tràfic d'éssers humans, pederàstia o tràfic d'òrgans. Per això, van investigar 195 persones acusades de pederàstia, menors de 65 anys i amb delictes a nens menors de quinze anys, 15 presos acusats per aquests mateixos delictes i diverses persones de l'illa vinculades a aquest tipus de delictes.

Es va investigar el principal sospitós

D'aquesta manera, l'1 de juny de 2016 la Guàrdia Civil va localitzar un sospitós de la desaparició i homicidi de Yéremi, es tractava d'Antonio Ojeda 'El Rubio', que es trobava a presó a Algesires (Cadis) des de 2015 per abusar sexualment d'un altre de menor. A finals d'aquell mes, el sospitós va ser traslladat fins a la presó de Juan Grande, al sud de Gran Canària, compareixent davant del jutge el dia 13 de juliol, encara que es va negar a declarar i a oferir mostres de l'ADN.

Posteriorment, durant el mes de setembre de 2016 un company de cel·la de 'El Rubio' va dir que li havia explicat com un veí va acabar amb la vida del menor i va cremar el seu cos, una cosa que l'acusat nega; mentre que a finals de 2016, Antonio Ojeda va ser condemnat a cinc anys de presó per una agressió a un altre de menor que jugava en un carrer d'El Doctoral l'any 2012, sortint de la presó per això el 9 de març de 2020, fa ara un any.

En aquell moment, un altre company de presó va explicar que després de conèixer aquesta sentència, es va enfonsar i va dir que el cas de Yéremi "li havia anat de les mans" i que va haver de "desaparèixer-lo". Tanmateix, el Jutjat d'Instrucció número 2 de San Bartolomé de Tirajana, que s'ocupava del cas des del dia de la desaparició del petit, finalment va considerar que no existien proves ni indicis sòlids que incriminessin 'El rubio' en el cas de Yéremi, arxivant les diligències obertes contra ell, decisió que va ser ratificada el març de 2018 per l'Audiència de Las Palmas.

Per la seva part, el Jutjat d'Instrucció Número 2 de San Bartolomé de Tirajana va ordenar en una interlocutòria del 2 de setembre de 2021 la reobertura del cas de la desaparició de Yéremi.