Els Mossos d'Esquadra encara no han trobat el mapa astronòmic de 1504 que va ser robat de la biblioteca Carles Rahola de Girona el passat 17 d'abril. Ni rastre del mapa, tot i que la investigació va permetre detenir un home com a possible autor d'aquest patrimonicidi que va perpetrar aquest misteriós lladre. Sota la batuta d'un jutjat de Barcelona, els Mossos d'Esquadra van detenir un home, de nom francès -a l'espera de saber si era o no la seva identitat real-, que va ingressar a la presó, de manera provisional, mentre es feien les gestions amb la Guàrdia Civil i l'Office Central de lutte contre le trafic des Biens Culturels (OBCB) de la policia judicial francesa per poder accedir als dos pisos que el detingut tenia a França.

En els escorcolls, però, els investigadors de la Unitat Central de Patrimoni Històric (UCPH) de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC), no van trobar el mapa en cap dels dos domicilis i no es va poder detenir un dels objectius dels agents, que ja no vivia en aquell lloc. Després de fer els escorcolls, i no trobar el mapa, el jutge que lidera el cas va ordenar que el detingut fos deixat en llibertat. 

El detingut, ja en llibertat

Fonts judicials asseguren que la presó provisional va ser dictada només per assegurar que els poguessin fer les dues diligències urgents que va ordenar, els dos escorcolls a França. Les entrades, que va avançar divendres ElCaso.cat, es van fer amb agents dels Mossos i també la col·laboració de la brigada de lluita contra el tràfic de béns patrimonials de la policia judicial francesa. Ara, per tant, tot i que el mapa no ha aparegut, el suposat lladre està en llibertat amb càrrecs, a disposició del jutjat que portarà el cas i a l'espera que les investigacions dels Mossos d'Esquadra puguin avançar i, sobretot, recuperar tot el material històric robat.

Segons han explicat fonts de la investigació a ElCaso.cat, la col·laboració transfronterera entre els Mossos i la policia francesa va permetre aclarir qui era l'home que, sota el nom de Jacques Thierry Hervé, va entrar a la biblioteca Carles Rahola i es va emportar el mapa de 1504 de valor incalculable. Amb imatges de l'home, de la seva fitxa, els Mossos van comprovar amb la bibliotecària que el va atendre si era ell, i la treballadora de la biblioteca pública ho va confirmar. 

Més visites a biblioteques de Catalunya

Amb el nom que va donar a la biblioteca de Girona, Jacques Thierry Hervé, l'home també s'havia registrat en altres biblioteques de Catalunya. En els escorcolls que es van fer a França, i tal com va poder saber de fonts de la investigació ElCaso.cat, es van localitzar altres materials que, suposadament, també havien estat sostrets. Els agents de la Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos, liderada pel sergent José Luís González, estan treballant per poder aclarir els fets i poder recuperar tot el material que aquest lladre va emportar-se.

L'home que va poder ser localitzat per la policia catalana no tenia un perfil de lladre especialitzat ni culte, un fet que va sobtar als investigadors. Les indagacions policials segueixen per aclarir què el va portar, suposadament, a robar el mapa, si va ser un encàrrec i on pot ser aquest document, part d'un llibre d'aquesta data, un dels tresors de la biblioteca de pública de Girona. Els Mossos no descarten poder fer més detinguts relacionats amb aquest cast.