Els Mossos d'Esquadra busquen el Lupin català, l'home que fent-se passar per un altre, i encara sense saber com ho va fer, es va emportar de la biblioteca pública de Girona un mapa astrològic de valor incalculable que, a hores d'ara, encara ningú sap on és. El departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, titular de la biblioteca Carles Rahola de Girona, ha tardat una setmana a donar explicacions, si bé van ser preguntats per ElCaso.cat pocs dies després dels fets. Les explicacions de la direcció general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, però, no aclareixen res. Al contrari, generen més dubtes.

Els fets: roben un mapa de 1504 d'una biblioteca pública

El dimecres 17 d'abril un home, com és habitual, va demanar accedir a la zona restringida de la biblioteca Carles Rahola de Girona per consultar un document d'alt valor, un mapa datat l'any 1504, una de les joies d'aquesta biblioteca pública. Tal com marca el protocol, l'home va donar el seu nom i va accedir, acompanyat d'un dels treballadors de la biblioteca, i després de consultar el llibre on hi havia el mapa, va marxar. El mapa, però, suposadament, va marxar amb ell. El va robar. Es tracta d'un document del fons històric de la Carles Rahola i del qual no se'n pot confirmar el valor. Té més de 500 anys.

Jacques Thierry Hervé, tal com consta que es va identificar l'home al registre d'entrada, es va emportar el mapa. L'home va quedar gravat a les càmeres de seguretat de la biblioteca, és un home entre 50 i 60 anys, calb i vestit elegant, segons han explicat fonts coneixedores del cas a ElCaso.cat. Amb el mateix nom, l'home havia fet consultes en altres centres bibliogràfics de Catalunya, segons consta als registres que es fan dels accessos a contingut restringit. No consta, però, que en altres biblioteques s'arribés a emportar documentació, si bé no es pot descartar, constatat el descontrol del departament de Cultura amb els fons de les biblioteques públiques del país.

Mossos especialistes en patrimoni històric

Després de detectar que faltava el mapa astronòmic, la direcció de la biblioteca va posar en coneixement dels Mossos d'Esquadra de la comissaria de Girona els fets. Pel tipus de robatori, i pel modus operandi, que sembla poder-se relacionar amb un lladre especialitzat, des de la regió es va demanar que fos la Unitat Central de Patrimoni Històric (UCPH) dels Mossos qui s'encarregués de liderar aquesta investigació. Tot i que forma part de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) i que des de 2014 està en marxa, la seva especialitat no són els robatoris. La desena d'efectius que comanda el sergent José Luís González estan més especialitzats en falsificacions o en recuperació de material històric. Tot i això, formen part de l'Área Central de Patrimoni i poden tenir la col·laboració d'altres investigadors més especialitzats en robatoris. 

Les sospites: un Lupin i un error de protocol

Oficialment, la policia catalana ha evitat donar detalls de la investigació sobre aquest misteriós robatori. Els investigadors d'aquesta unitat, però, creuen que el lladre sabia perfectament què es feia i quin era el seu objectiu. El fons de les biblioteques és públic i creuen que l'home, que encara no tenen clar si és la persona que va dir ser, el va robar per poder-lo introduir al vertiginós mercat negre d'aquest tipus d'obres. El Lupin català, en referència al lladre francès, Arsène Lupin, imaginat per l'escriptor francès Maurice Leblanc expert a fer-se passar per altres persones per saquejar museus i cases de subhastes, i recentment portat a la pantalla petita per Netflix, encara no té nom, només la cara enregistrada per les càmeres de seguretat. Caldrà també aclarir qui va encarregar aquest patrimonicidi que el departament de Cultura de la consellera Natàlia Garriga no ha pogut evitar ni sap ni vol explicar.

Els Mossos no descarten, a hores d'ara, que el mapa ja hagi pogut sortir del país. El robatori, de valor incalculable, recorda casos molt mediàtics, de robatoris de fons històric de gran importància, i posa en entredit la seguretat de les biblioteques de Catalunya. Els investigadors no descarten tampoc que el robatori s'hagués propiciat per també un error, involuntari o no, del protocol de seguretat i seguiment d'aquest tipus de documents restringits. La policia catalana no descarta cap línia d'investigació, un fet que fa entendre el nerviosisme i secretisme per part del Departament de Cultura, que eviten donar explicacions sobre aquest robatori tot i les preguntes concretes fetes per ElCaso.cat assegurant que hi ha "secret de sumari".