La víctima de la 'manada de Manresa' ha quedat traumatitzada per la por a sentir-se rebutjada en el seu entorn i pel temor que no la creguin, una situació que s'ha agreujat davant la imminència del judici. Així ho han explicat les psicòlogues que han tractat la noia després que, quan tenia 14 anys, sis joves la violessin en grup i per torns durant un "botellón" a Manresa, al Bages.

El judici per aquests fets, que va començar dimarts amb la declaració dels acusats, s'ha reprès aquest dijous amb les declaracions dels pèrits, que han detallat les exploracions mèdiques i psicològiques que es van fer a la víctima. 

Les especialistes en salut mental que van tractar la víctima - tant les que la van atendre quan va denunciar la violació com les que l'han tractat per les seqüeles - asseguren que el relat de la noia és coherent i creïble i, tot i que han descartat que la noia pateixi estrès posttraumàtic arran del succeït, sí que té un trastorn adaptatiu "absolutament" compatible amb les seqüeles d'una violació múltiple, per les "dificultats" per assimilar el que va viure.

En aquest sentit, una psicoterapeuta de la Fundació Vicki Bernadet que va tractar la noia ha explicat que la menor "va millorar molt" després de les més de 20 sessions de teràpia a les quals va assistir, però seguia sentint por "que no la creguessin i que no hi hagués càstig per als seus agressors"

La noia tenia la sensació que a l'institut "li feien el buit"

Segons la psicòloga, quan va començar a atendre la menor, tutelada per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), la noia se sentia "desbordada", amb crisi d'ansietat pel "temor a possibles coaccions i amenaces per part del seu entorn" i especialment a l'institut on estudia, on tenia la sensació que després dels fets els seus companys "li feien el buit".

Després de la teràpia, la menor va millorar, però la DGAIA va tornar a demanar tractament psicològic per a ella perquè, després de saber les dates en què se celebraria el judici, va tenir una recaiguda d'"ansietat, tristesa i por de sortir al carrer".

Una víctima "vulnerable"

Els pèrits han descrit la "vulnerabilitat" de la víctima, per un entorn familiar "complex" que la va portar a viure amb la seva àvia durant la infància i l'adolescència, sota tutela de la DGAIA, al que se suma una personalitat impulsiva, amb trastorns alimentaris i tendència al consum de tòxics. Segons les especialistes, la menor els va relatar que havia patit una violació múltiple en una festa, però que ho va saber quan li ho van explicar els seus amics, perquè ella no recordava res d'aquella nit després d'haver-se begut diversos cubates

Posteriorment, ha precisat una de les psicoterapeutes, la menor va anar recordant escenes "puntuals" de la violació ocorreguda, uns detalls pels quals les parts tenen previst interrogar-la quan declari dilluns que ve, en un interrogatori que molt probablement es durà a terme a porta tancada i amb la protecció d'una mampara per evitar la confrontació visual amb els acusats.

Cap lesió vaginal i sense més drogues que el cànnabis

Els informes sobre l'exploració ginecològica de la noia no han resultat concloents per aclarir el succeït la nit del 29 d'octubre del 2016: no presentava cap lesió vaginal, però, segons les metgesses, sis penetracions poden no deixar cap rastre. A més, la noia va anar al metge tres dies després dels fets.

L'exploració d'urgències va constatar que la noia presentava un hematoma al colze i equimosi en un pit i a la cama, però segons els pèrits es tracta de "lesions lleus molt inespecífiques" que tant poden ser compatibles amb una violació com no ser-ho.

Malgrat que la menor va dir que pensava que havia caigut inconscient perquè li havien afegit a la beguda alguna substància tòxica, les anàlisis d'orina no van detectar la presència de cap altra droga, amb l'excepció de cànnabis, que la víctima va admetre haver consumit.

La Fiscalia acusa d'un delicte d'abusos sexuals continuats sis dels processats - un setè està acusat de masturbar-se mentre presenciava la violació, sense impedir-la -, i els demana penes d'entre deu i dotze anys de presó, encara que no descarta elevar-ho a agressió sexual si de la declaració de la jove es desprèn que va ser sotmesa mitjançant violència o intimidació.