La vida dels veïns de Sant Salvador de Guardiola (Bages) va canviar el 21 de setembre de 2015. Feia mesos que aquest petit municipi als afores de Manresa patia una onada de robatoris i els seus habitants van decidir crear una patrulla ciutadana per garantir la seguretat a la zona. Cap a les vuit de la tarda, un dels seus membres va observar com un jove saltava la tanca d'una casa i es ficava en una furgoneta. El rastre del vehicle va portar els veïns fins a les portes d'un centre de menors.

Sis persones s'han assegut al banc dels acusats aquesta setmana pels aldarulls presumptament racistes que es van produir aquell dilluns de setembre de fa gairebé quatre anys al centre d'acolliment de menors de l'Estrep. El fiscal considera que Luis Z., Ismael N. i Pedro P. van ser els líders de la mobilització que va acabar amb una pluja de pedres i insults entre els nois i la gairebé la cinquantena de veïns que es van aglomerar a les portes de la residència. D'altra banda, el Ministeri Públic acusa Daniel C., Miriam P. i José Luis B. de destrossar l'endemà de l'enfrontament la lluna posterior d'una de les furgonetes del centre, després d'una persecució.

Dues versions

El judici d'aquest cas ha estat marcat per les contradiccions entre els diferents testimonis que han declarat davant del tribunal de la secció setena de l'Audiència de Barcelona. En un dels pols es troba la versió dels veïns de Sant Salvador. Tant els acusats com els altres ciutadans que van participar en la protesta asseguren que es van presentar en el centre per demanar explicacions pels robatoris que feia mesos que es produïen.

Durant la tarda del mateix 21 de setembre ja s'havia produït un altre robatori a la zona. La policia va detenir els tres autors i es va constatar que no tenien cap relació amb el centre. Tanmateix, l'ambient ja estava caldejat i les mirades apuntaven cap als menors de L'Estrep. El fet que l'Ismael -un dels imputats- presenciés poc després d'aquest primer incident com un menor saltava la tanca d'un domicili per ficar-se a la furgoneta que conduïa un dels educadors va ser del detonant de la mobilització.

Pals i llanterna

En Luis i l'Ismael van ser dels primers en arribar a la porta de l'Estrep. Tres educadors van sortir a rebre'ls i els van deixar passar uns metres dins del recinte per intentar calmar els ànims. Tanmateix, la comitiva cada vegada creixia més i les explicacions dels professionals no semblaven convèncer el gruix de la concentració. En Luis ha explicat que en aquell moment portava a sobre una barra de goma escuma i que l'Ismael tenia a la mà una gran llanterna. Segons el fiscal, també hi havia manifestants que portaven pals i fins i tot una navalla.

L'ambient de tensió era palpable i un grup d'una desena de menors va decidir pujar a la teulada del centre per comprovar què passava. Sense que quedi molt clar quin va ser el detonador, veïns i interns de l'Estrep van començar a tirar-se pedres i altres objectes. Els acusats asseguren que va ser en aquest punt quan ells van insultar els joves, encara que mai amb consignes racistes, segons la seva versió. En aquell moment va aparèixer en escena un agent de policia de paisà que va fer recular els concentrats fins fora del recinte perquè no resultessin ferits pel llançament de pedres.

Racisme

Tanmateix, aquest relat dels fets contrasta amb el testimoni dels educadors i responsables del centre. "Quan vaig arribar amb la furgoneta em vaig trobar amb un grup de gent a la porta i em van dir que o sortíem o entraven", ha explicat en Narciso, un dels professionals de l'Estrep. Aquest cuidador recorda que alguns dels veïns portaven pals i feien comentaris racistes i agressius com "Moros de mierda", "Iros a vuestro país" o "Vamos a por vosotros".

10791143296 IMG 4539

"Volien avançar cap a dins", ha assenyalat l'home, que ha fixat en aquests intents de la concentració el moment en què comença la "guerra de pedres". La versió d'en Narciso concorda amb la dels altres educadors que van intervenir en l'aldarull aquella nit. Per als treballadors de la residència, el setge no va acabar fins que es van escoltar les sirenes dels reforços que va demanar el policia de paisà que intervenia entre els dos fronts.

Persecució

24 hores després es produïa el segon incident. L'Enric es va apropar a Manresa per recollir un dels menors del centre i va comprovar que algú l'estava seguint. Aquest educador de l'Estrep va confirmar les seves sospites fent una volta de més en una rotonda, sense que el cotxe que tenia darrere es desenganxés de la seva furgoneta. Després de parar en una gasolinera, l'Enric va perdre de vista els seus perseguidors i es va dirigir al punt de recollida.

El camí de tornada va transcórrer sense més problemes fins que la furgoneta va arribar als voltants del centre. En aquell moment -mentre l'educador buscava el comandament per obrir la porta- el mateix vehicle blanc que l'havia seguit en el viatge d'anada es va situar en un dels laterals de la furgoneta, just uns metres més enrere del morro. Un home va baixar del cotxe i es va apropar amb una espècie de barra de ferro. Abans que pogués arribar a l'altura del seient del copilot, l'Enric va fer marxa enrere i va abandonar molt de pressa la zona. En la maniobra, l'educador va escoltar com l'individu clavava diversos cops a la lluna posterior de la furgoneta fins a trencar-la.

Sense llums

Segons el fiscal, en José Luis va ser la persona que va baixar amb la barra de ferro del cotxe, en el qual també anaven la seva parella Miriam, la filla petita d'ambdós i en Daniel, un altre veí. Davant del jutge, els tres imputats han assegurat que van començar a perseguir la furgoneta perquè circulava sense llums i l'ambient encara estava caldejat de l'aldarull de la nit anterior. Els veïns neguen que colpegessin el vehicle de l'educador i asseguren que no sabien que es tractava d'una furgoneta del centre.

Suplici

Al cap de pocs dies, l'aldarull al centre de menors ja protagonitzava les pàgines dels diaris regionals i, a la setmana, la premsa generalista i els mitjans de comunicació estatals ja s'havien fet eco de l'incident. El punt de mira es va començar a posar en Sant Salvador i els seus veïns i no van tardar a arribar les acusacions per racisme. Els imputats han assegurat entre plors que aquesta situació ha estat un veritable suplici. Consideren que se'ls ha tractat com a delinqüents i que els seus actes mai no van estar guiats pel menyspreu i rebuig als joves marroquins, com sí que considera la fiscalia, que demana per als tres acusats del primer incident tres anys i un dia de presó per un delicte de desordres públics agreujat. Per als altres tres implicats, demana una multa per un delicte lleu de danys.