Els hereus de Lilly Cassirer s'han quedat a les portes de poder recuperar el gran tresor familiar que la Segona Guerra Mundial els va arrabassar. Un tribunal de Los Angeles ha dictaminat que la Fundación Colección Thyssen-Bornemisza és la llegítima propietària del quadre Rue Saint Honoré, efecto de lluvia, de Camille Pissarro, suposadament espoliat pels nazis.

Després del judici celebrat el passat mes de desembre a Los Angeles, el tribunal americà ha emès la seva sentència i ha desestimat la demanda dels hereus de Lilly Cassirer, la dona a qui pertanyia l'obra.

PISSARRO Rue Saint Honoré a la tarda 712 (1976.74) 3000pix

Rue Saint Honoré, efecto de lluvia, Camille Pissarro / Museo Nacional Thyssen Bornemisza

Fugida

Els hereus asseguren que Cassirer es va veure obligada a vendre l'obra pels nazis a baix preu a canvi d'un permís per sortir d'Alemanya el 1939. Després de passar per diferents propietaris, finalment el quadre va ser adquirit el 1976 pel Baró Thyssen Bornemisza, el qual al seu torn se'l va vendre a la Fundación Colección Thyssen-Bornemisza l'any 1993.

Set anys més tard, la família Cassirer va descobrir que la pintura de Pissarro es trobava al Museu Thyssen i va començar el procediment judicial amb l'objectiu de recuperar-lo.

Disputa legal

David Cassirer, hereu de Lilly Cassirer, va presentar una demanda davant del jutge del Districte Federal de Pasadena (Califòrnia, Estats Units) i aquest, mitjançant una decisió sumària, va determinar que la Fundación Colección Thyssen-Bornemisza era la propietària del quadre ja que, fos quin fos el títol d'adquisició, s'havia convertit en llegítima propietària de l'obra per prescripció adquisitiva conforme al dret espanyol.

Si bé, aquesta primera decisió judicial va ser revocada el juliol de l'any passat per la cort d'Apel·lacions del Novè Circuit d'EE.UU que va ordenar al Jutge de Districte que entrés a valorar si, quan va comprar el quadre l'any 1993, el Thyssen sabia o hauria d'haver sabut que procedia de l'espoli Nazi quan el va adquirir per a la seva col·lecció i si l'havia de tornar a la família Cassirer. La Fundación Colección Thyssen-Bornemisza ha estat recolzada en el litigi per l'Advocacia de l'Estat.

Memòria històrica

El Museo Thyssen ha expressat la seva "satisfacció" per la sentència. "Estem molt satisfets que, una vegada més, s'hagi produït una decisió favorable a la Fundación, després d'un judici en el qual s'ha reconegut la feina realitzada perl'entitat i els seus advocats en la investigació històrica de tot el procés d'adquisició del quadre per part del Baró Thyssen-Bornemisza i, posteriorment, per l'Estat espanyol", ha subratllat el director gerent del Museu Thyssen, Evelio Acevedo.

Segons ha destacat Acevedo en un comunicat, el jutge "ha tingut en consideració tot això, a més del fet que la família Cassirer ja hagués estat compensada pel govern alemany el 1956".