La mort de Leidy Yuliana encara afligeix els veïns de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental). Aquesta jove de 34 anys va ser trobada el 21 de febrer del 2017 amb almenys 24 punyalades en uns contenidors del carrer Joaquín Malats del municipi, a escassos metres de l'escola en la qual treballava com a part del servei de neteja. Al mateix temps que es descobria el cadàver, el seu marit es presentava a una comissaria de Sabadell, on confessava els fets.

Ordre d'allunyament

Francisco José L.R. tenia des del 7 de novembre del 2016 una ordre d'allunyament de 500 metres de la seva exparella i no era la primera vegada que la incomplia. Un mes abans de l'incident, el jutge va decidir ampliar-la a mil metres. Un jurat popular serà l'encarregat de determinar si considera l'acusat culpable d'un delicte d'assassinat, després que el cas hagi arribat a l'Audiència de Barcelona aquesta setmana.

El fiscal demana per a Francisco José una pena de 24 anys de presó per matar la seva esposa i incomplir l'ordre d'allunyament. Tanmateix, la defensa de l'home de 57 anys argumenta que tot va ser fruit d'un "rampell" i que l'imputat va reaccionar davant d'una amenaça agressiva, ja que presumptament la víctima li hauria produït una ferida amb un ganivet que portava a la bossa.

Separació i amenaces

Leidy Juliana i Francisco José es van casar a començaments de la dècada dels 2000. Fruit del matrimoni van néixer quatre petits que convivien amb un altre fill d'una relació anterior de la dona en un pis de Santa Perpètua. Els problemes de la parella van portar la relació al límit el 2016. "Ella em deia que era jove i que havia de viure la seva vida. Me'n vaig anar de la casa perquè les baralles eren constants", ha assenyalat l'acusat davant del jutge. Tot i així, l'home no es va allunyar gaire de la seva esposa, ja que va començar a treballar al quiosc de l'ONCE de l'avinguda de Girona, a uns 100 metres de l'escola en la qual treballava la seva dona.

Leidy Yuliana

La versió del marit contrasta amb el testimoni del cercle més proper a la dona. "La meva germana va decidir separar-se i ell s'ho va prendre molt malament. Li va dir que si no tornaven junts la mataria", ha explicat la Silvia, la germana de la víctima. Aquesta jove assegura que en una ocasió, després d'una discussió, l'imputat va agafar a Leidy Juliana pel coll i la va aixecar del terra.

El ganivet

La Silvia va decidir acollir a casa seva l'acusat durant els dies previs als fets després que l'home s'intentés suïcidar amb una sobredosi d'insulina, que prenia per a la diabetis. La dona sentia llàstima per ell i, com no el creia capaç de matar a la seva germana, l'única condició que li va posar va ser que la deixés d'amenaçar. En els dies posteriors a la mort de Leidy Juliana, la Silvia es va adonar que havia desaparegut un ganivet de la cuina de casa seva.

Segons el fiscal, Francisco José va anar a buscar la seva esposa a la sortida de la feina el 21 de febrer del 2017. Sobre dos quarts de dotze de la nit, la dona va sortir de l'escola Santa Perpètua en la qual treballava netejant i es va dirigir a uns contenidors propers a tirar les escombraries. En aquell moment, l'acusat va aparèixer i la va apunyalar almenys 24 vegades amb una arma blanca.

Amnèsia i cocaïna

"Ella em va punxar amb un ganivet que portava a la bossa. Me la vaig quedar mirant i el següent que recordo és tenir l'arma a la mà i veure-la a ella al terra amb un bassal de sang", ha explicat l'imputat en el judici. L'home assegura que no recorda res més i que immediatament després va trucar al seu oncle per explicar-li que havia matat la seva dona i que no sabia què fer.

Francisco José va anar fins el cotxe i va posar rumb al Complex Central dels Mossos d'Esquadra a Egara (Sabadell). Abans de lliurar-se, l'acusat va tirar el ganivet per la finestra del vehicle perquè li "feia cosa". Segons ha assenyalat davant del tribunal, un parell d'hores abans de matar a la seva exparella va consumir un gram i mig de cocaïna i tres glops de whisky. "Des de la separació en vaig començar a consumir més. M'evadia", ha relatat l'home. Per aquesta raó, l'advocat del marit de la víctima considera que aquest no estava en plenes facultats i que l'agressió va ser fruit d'un "rampell".

El missatge

Tanmateix, un inquietant missatge que l'autor confés va compartir a través de les xarxes socials tan sols unes setmanes abans dels fets podria fer trontollar aquesta teoria. "Aquesta és la meva última publicació a Facebook, faré unes bones vacances de 4 o 5 anys. Quan torni us escriuré", encara es pot llegir en el perfil de Francisco José a la plataforma. En ser preguntat per un altre usuari sobre la destinació d'aquest suposat retir, l'imputat assegurava que se n'anava "pres".

Facebook píxel