Brahim L.V. es va presentar a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Berga a primera hora de la tarda del dimarts 21 de juny de 2016. Portava la roba i les ulleres tacades de sang i volia confessar un crim. Els agents ja estaven previnguts de la seva arribada. El pare del jove havia trucat a la policia minuts abans per avisar-los que el seu fill s'anava a entregar per l'assassinat de la seva cosina.

Tres anys més tard, l'autor confés de la mort de R. -de 32 anys i nascuda al Marroc- s'ha assegut al banc dels acusats de l'Audiència Provincial de Barcelona. El fiscal i l'advocada de l'home han pactat una pena de 12 anys de presó per un delicte d'assassinat, tenint en compte la confessió i la col·laboració d'en Brahim en la investigació policial. Tanmateix, serà un jurat popular l'encarregat de jutjar un cas que encara té molts serrells oberts.

Sang

Els agents que aquell dimarts previ a la Revetlla de Sant Joan del 2016 es van personar al número 24 de la carretera de Casserres del municipi de Gironella es van trobar amb un impactant escenari del crim. Al quart pis i rere una porta entreoberta, el pare d'en Brahim els esperava custodiant el domicili familiar. Sobre un dels mobles del rebedor hi havia un ganivet de cuina d'uns 17 centímetres de fulla amb el mànec groc.

Al fons del passadís a l'esquerra es trobava l'habitació de la cosina d'en Brahim. L'estança estava completament a les fosques i la víctima jeia en pijama sobre el llit tapada amb una manta fins al cap. Tota la paret era plena de sang. "La dona tenia talls en un dels costats del coll i als canells", recordava davant del tribunal un dels agents que va participar en el cas.

Gelosia

R. havia estat apunyalada fins a 23 vegades amb el ganivet que la policia va trobar al rebedor. "El pare ens va explicar que es va trobar el seu fill tacat de sang i que aquest li va dir que l'havia matat", assegurava una altra membre de la investigació. Segons va explicar el progenitor, en Brahim estava gelós de la seva cosina i se sentia atret per ella, com a alguna cosa més que part de la família.

En el moment de la troballa del cadàver, els agents que inspeccionaven el pis ja sabien que el jove s'havia lliurat a la comissaria de Berga, a escassos deu quilòmetres del domicili. La Unitat Territorial d'Investigació dels Mossos d'Esquadra es va fer llavors càrrec del crim i després d'inspeccionar l'habitatge va decidir emportar-se del pis tres mòbils i un portàtil.

Premeditació

En Brahim va confessar als policies que el van atendre a la seu policial que feia molts dies que estava angoixat i que la seva cosina havia pagat la seva frustració. Tanmateix, l'anàlisi de l'ordinador comissat va revelar una informació pertorbadora que semblava enterbolir encara més un cas de per si complex.

La nit anterior als fets, el jove va consultar a internet pàgines en les quals es relatava com era viure en una presó espanyola i quants anys li podien a un per cometre un assassinat amb arma blanca. A més, a l'historial de recerques també apareixien webs amb informació sobre relacions infructuoses entre home i dona o sobre relacions tòxiques amb persones dins l'àmbit familiar.

Entre reixes

Aquestes dades apuntaven que existia una premeditació i que en Brahim havia planejat com matar a la seva cosina hores abans de decidir-se a agafar el ganivet i clavar-li 23 vegades fins que la dona va morir dessagnada. Per aquesta raó -entre altres indicis- la fiscalia considera que els fets son constitutius d'un delicte d'assassinat i demana una pena de 12 anys de presó. En Brahim porta en presó provisional des del 23 de juny de 2016.